Srbský výprodej: země nabízí k privatizaci přes 500 státních firem

Srbsko (ilustrační foto)

Srbsko (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Petar Milosevic via Wikimedia

Srbská privatizační agentura nabídla k prodeji stovky ztrátových státních podniků, včetně jednoho z největších evropských dolů na měď. Zájemci mohou podávat předběžné nabídky na celkem 502 státních firem do 14. září. Privatizace je součástí snahy vlády o zlepšení stavu veřejných financí.

Na prodej jsou kromě dolu na měď Bor také například výrobce léků Galenika, producent hnojiv HIP Azotara či výrobce nábytku Simpo. Pro firmy, které přilákají potenciální kupce, navrhne privatizační agentura plán prodeje, jenž předloží ke schválení ministerstvu hospodářství.

„Za měsíc budeme mít lepší představu, jak s těmito podniky můžeme naložit,“ uvedl mluvčí privatizační agentury. „Pro některé podniky najdeme strategické investory, některé podniky zbankrotují a některé prodají pouze svůj majetek,“ dodal.

Ztráta 28 miliard ročně

Srbští zákonodárci začátkem srpna schválili novou legislativu umožňující prodej státních podniků, které již řadu let představují zátěž pro státní finance. Legislativa počítá s dokončením privatizačního procesu do 31. prosince 2015. Dotace pro státní podniky a absence daňových příjmů od ztrátových státních firem podle vládních odhadů stojí zemi zhruba miliardu eur, tedy 28 miliard korun ročně. Rozpočtová rada vlády v červenci varovala, že další financování ztrátových státních podniků „přivede srbské finance ke kolapsu“.

Srbské vlády se doposud omezování dotací pro státní podniky vyhýbaly, protože se obávaly politických dopadů propouštění. Nynější vláda premiéra Aleksandara Vučiče se kroky ke snížení rozpočtového deficitu snaží odvrátit státní dluhovou krizi.