Štáb Clintonové prý už chystá budoucí agendu pro Bílý dům

Prezidentská kampaň Hillary Clintonové

Prezidentská kampaň Hillary Clintonové Zdroj: ČTK

Prezidentská kampaň Hillary Clintonové
Prezidentská kampaň Hillary Clintonové
Prezidentská kampaň Hillary Clintonové
Prezidentská kampaň Hillary Clintonové
Debata amerických kandidátů na prezidenta
11
Fotogalerie

Štáb poradců Hillary Clintonové už připravuje hlavní cíle vnitrostátní politiky prosazované v prvních měsících po prezidentských volbách, v nichž podle volebního týmu demokratická kandidátka vyhraje. Pozornost bude v Bílém domě věnovat Clintonová na počátku roku 2017 vytváření nových pracovních míst, reformě soudnictví a migrační legislativě.

Všechny tři priority předpokládané budoucí hlavy státu mají určitou podporu i mezi republikány, uvedla dnes agentura AP. Pokud ale připravené zákony v Kongresu neprojdou, je Clintonová připravena svá opatření prosadit prezidentským dekretem.

Mluvčí jejího volebního štábu Jennifer Palmieriová tyto informace popřela. "Kdokoli si myslí, že naše kandidátka se soustřeďuje na období přechodu do Bílého domu, se mýlí. Hillary Clintonová je pověrčivá," řekla mluvčí novinářům.

Lidé kolem Clintonové se podle AP snaží a budou nadále snažit získat podporu co největšího počtu republikánských poslanců, aby nové zákony prošly. Plánovaná reforma trestního zákoníku se například nebude týkat držení zbraní, což je pro republikány velmi citlivá otázka.

Investice do infrastruktury, které by zvýšily zaměstnanost, republikáni většinou podporují. Návrh na jejich zvýšení se ale může snadno stát obětí hádek mezi demokraty a republikány o celkovou strukturu rozpočtových výdajů, uvedla AP s odvoláním na anonymní zdroje ze štábu Clintonové.