Standard Life a Aberdeen jednají o spojení, může vzniknout největší správce aktiv v Británii

Ilustrační foto - libry

Ilustrační foto - libry Zdroj: Archiv

Britská pojišťovna Standard Life je v závěrečné fázi jednání o koupi správce majetku Aberdeen Asset Management formou výměny akcií. Hodnota dohody má být zhruba 11 miliard liber (344,1 miliardy korun) a spojením by vznikl největší správce aktiv v Británii s majetkem 660 miliard liber.

Dohoda počítá s tím, že současní akcionáři Standard Life by vlastnili 66,7 procenta nové, sloučené společnosti a akcionáři Aberdeen zbývající zhruba třetinu. Firmy však současně varovaly, že dohoda se nakonec ještě nemusí uskutečnit či její podmínky se mohou změnit.

Spoluzakladatel a generální ředitel firmy Aberdeen Maritn Gilbert hledá velkého partnera pro spojení již několik měsíců, protože podnikání firmy je příliš zaměřeno na rozvíjející se trhy, které v posledních čtyřech letech jsou u investorů spíše v nemilosti. Firmu tak postihl odliv investic, napsala na svých internetových stránkách Financial Times.

Pojišťovna Standard Life expandovala do oblasti správy aktiv v posledních deseti letech. V posledním roce se však výkon firmy v této oblasti zadrhl a zákazníci začali stahovat své peníze z fondu. To mělo negativní dopad na akcie pojišťovny, které zaostaly za výkonem dalších velkých pojišťovacích firem jako Aviva a Prudential.