Tesco koupí za 117 miliard Booker, chce si upevnit pozici mezi prodejci potravin

Tesco

Tesco Zdroj: Tesco CR

Pták později ulétl na tyč u stropu a spokojeně tam seděl.
Holub se procházel po pečivu.
Tesco
Společnost Tesco Stores ČR přestaví některé tuzemské hypermarkety na nové velkoplošné obchody Extra, jejichž součástí bude i lékárna, optika či prodejny s telekomunikačními a fotografickými službami. Jako první bude do září na formát Extra přestavěn hypermarket Tesco v Plzni. Žádný obchodní řetězec zatím v Česku podobné velkoplošné prodejny nemá. Tesco obchody Extra provozuje několik let v Británii, kde se prý osvědčily.
Akcie řetězce Tesco se propadly
7
Fotogalerie

Britský provozovatel supermarketů Tesco koupí za 3,7 miliardy liber (117,4 miliardy korun) velkoobchodní společnost Booker. Upevní si tak dominantní pozici mezi prodejci potravin v Británii. Firmy ve společné zprávě uvedly, že sloučená skupina přinese výhody spotřebitelům, nezávislým obchodníkům, firmám ze stravovacích služeb, drobným podnikatelům, dodavatelům a zaměstnancům, a také zvýší hodnotu pro akcionáře.

"Fúze se společností Booker dál zvýší perspektivu růstu Teska vytvořením předního britského potravinářského podniku s kombinovanými znalostmi v maloobchodě, velkoobchodě, dodavatelském řetězci a digitalizaci," uvedl generální ředitel Teska Dave Lewis.

Akcionáři Bookeru podle dohody obdrží za každou svou akcii 0,861 nové akcie Tesco a 42,6 pence v hotovosti. Ve srovnání se čtvrteční závěrečnou cenou akcií na burze to představuje prémii zhruba 12 procent. Po dokončení transakce budou mít současní akcionáři Bookeru ve sloučené skupině podíl asi 16 procent.

Lewis převzal vedení Teska v roce 2014, kdy firma procházela krizí a rychle ztrácela podíl na trhu. Nový šéf změnil strategii a místo na akvizice se zaměřil na modernizaci rozsáhlých mezinárodních aktivit. Cílem bylo podpořit aktivity v oblasti prodeje potravin v Británii, v posledních dvou letech také za 6,1 miliardy USD (154,4 miliardy korun) prodal divizi v Jižní Koreji, aktivity v Turecku a řetězec restaurací Giraffe.