Staří nepřátelé obrušují hrany, Hanoj chce po USA zrušení zbrojního embarga

Vietnamští vojáci

Vietnamští vojáci Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Vietnam by uvítal, kdyby Spojené státy urychlily proces směřující ke zrušení embarga na prodej smrtících zbraní. Uvedlo to dnes vietnamské ministerstvo zahraničí s tím, že by tento postup byl projevem rozvíjející se důvěry mezi oběma zeměmi a uznáním nutnosti Hanoje budovat vlastní obranu. Vietnamská diplomacie se tak vyjádřila krátce před plánovanou návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy v zemi.

Zbrojní embargo, které USA uplatňují vůči Vietnamu, je dlouhodobě zdrojem třenic mezi oběma zeměmi. V roce 2014 Washington embargo zmírnil, Hanoj ale žádá jeho úplné zrušení. Spojené státy uvádějí, že zrušení závisí na tom, zda Vietnam udělá pokrok v dodržování lidských práv.

„Uvítali bychom, kdyby Spojené státy zrychlily proces směřující k úplnému zrušení zákazu prodeje smrtících zbraní Vietnamu,“ uvedlo vietnamské ministerstvo zahraničí. „Je to v souladu s rozvojem našeho partnerství,“ konstatovalo ministerstvo.

Americké zbrojní embargo vůči Vietnamu přetrvává od dob vietnamské války. Spojené státy během roku 2014 významně posílily spolupráci s Vietnamem. Podle některých expertů chtějí využít zhoršujících se vztahů mezi Vietnamem a Čínou v důsledku územních sporů v Jihočínském moři.

Dominantní Rusko

Tento týden Vietnam hostí obrannou konferenci, které se účastní přední američtí výrobci zbraní, jako jsou firmy Boeing a Lockheed Martin. Vietnam vede již delší dobu rozhovory s americkými a dalšími západními producenty zbraní s cílem zmodernizovat své bojové letouny, vrtulníky a hlídková letadla námořních sil. Dominantní pozici si ale nadále udržuje tradiční dodavatel Rusko, napsala agentura Reuters.

Americký prezident Barack Obama by měl Vietnam navštívit ve dnech 22. až 25. května. Poté odletí do Japonska, kde zavítá i do Hirošimy. Bude to vůbec první návštěva americké hlavy státu v Hirošimě od chvíle, kdy americká atomová puma na konci druhé světové války srovnala toto město se zemí.