Starosta Vitalij Kličko. Bývalý boxer brání Kyjev 

Vitalij Kličko při protestech na Majdanu v roce 2014

Vitalij Kličko při protestech na Majdanu v roce 2014 Zdroj: Profimedia.cz

Vitalij Kličko v roli starosty Kyjeva v době, kdy se na město řítí ruská vojska.
Kličko je starostou Kyjeva od roku 2014.
Vitalij Kličko v roli starosty Kyjeva v době, kdy se na město řítí ruská vojska.
Předtím téměř dvě dekády dominoval v boxu.
Kličko uvažoval i o kariéře v kickboxu.
16
Fotogalerie

Starosta Kyjeva a někdejší boxer neprožívá velmi napjaté momenty poprvé. Zažil oranžovou revoluci, třikrát se snažil dostat do čela ukrajinského hlavního města a před osmi lety byl jednou z klíčových osobností protestů na Majdanu. Ačkoli z ringu nikdy Kličko nevyšel poražen, nyní čelí nejtěžšímu soupeři: ruské armádě, která obléhá Kyjev.

Jen málokdo toho zažil tolik jako Kličko. Narodil se do rodiny sovětského letce v Kyrgyzstánu, více než dvě dekády dominoval profesionálnímu boxu, stihl vystudovat doktorát, vedl protesty na Majdanu a nakonec se stal starostou ukrajinského hlavního města Kyjev. Během sportovní kariéry se mu přezdívalo Dr. Ironfist. Přezdívka odkazovala na jeho drtivé údery, ale také na doktorský titul ze sportovních věd, který získal na začátku kariéry.

Boxer podporoval Porošenka 

Kličko nebyl v ringu nikdy knokautován, a když výjimečně prohrál, tak kvůli vypršení času nebo přílišným zraněním. Naopak v politice dostal tvrdý direkt hned několikrát, jeho sen stát se starostou Kyjeva se uskutečnil až v roce 2014 po divokých protestech na Majdanu. Původně se o něm poté, co se stal jednou z tváří revoluce, mluvilo jako o jasném lídrovi do prezidentských voleb. Z toho sešlo, Kličko podpořil Petra Porošenka. 

Stal se tak starostou dvouapůlmilionového Kyjeva. Město v té době bylo bez šéfa radnice již dva roky, také bylo poničené kvůli bouřlivým protestům, které vyústily v úprk tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče ze země.

Video placeholde
Vitalij Kličko: Z boxerského ringu až ke starostovi Kyjeva • Videohub

„Dnešní systém je postaven tak, aby sloužil klanu, rodině, nikoli společnosti jako celku. Janukovyč nechce změnu. Pouze říká, že ji chce. Ale dříve také tvrdil, že chce evropskou integraci, což se ukázalo, že byl podvod,“ burcoval tehdy Ukrajince Kličko. Krátce poté našel Janukovyč bezpečné útočiště v Rusku, ke kterému po celou dobu prezidentství inklinoval. 

„Je velmi složité změnit systém. Ten je velký, rigidní, neefektivní a také zkorumpovaný. A to je náš hlavní cíl, změnit systém, aby byl moderní,“ řekl britskému listu The Guardian po pěti letech v křesle primátora. Ani po několika letech ve funkci tak svoji misi nepovažoval za úspěšně dokončenou. 

Společně s novým prezidentem Porošenkem byl Kličko symbolem nové protikorupční vlny politiků. V roce 2015 byl znovuzvolen do čela Kyjeva ještě s větší podporu než poprvé, Porošenko ovšem v prezidentských volbách v roce 2019 pohořel. Volební klání vyhrál s přehledem současný prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten stejně jako Kličko a Porošenko zaujal veřejnost slibem boje proti korupci. Proti komu chtěl bojovat? Například proti Porošenkovi a Kličkovi. 

Za svoji kariéru Kličko vydělal přes šedesát milionů dolarů, do politiky kvůli existenčním důvodům nemusel. Klidně mohl strávit zbytek života v Německu, kde během sportovní kariéry strávil většinu času. Nicméně Kličko se rozhodl jinak.

Jeden z hlavních cílů 

Proto se teď jeden z nejlepších boxerů historie dostal do pozice, kdy je jednou z hlavních postav ukrajinského boje vzdoru proti ruské invazi. Podobně jako prezident Zelenskyj i Kličko často vystupuje a komunikuje jak s obyvateli města, tak i se zbytkem světa na sociálních sítích.

„Nemám jinou možnost, musím to udělat, budu bojovat. Věřím v Ukrajinu, věřím ve svoji zemi a věřím také v naše lidi,“ burcuje Kličko spoluobčany. Proto se Kličko také dostal společně s prezidentem Zelenským a s dalšími vysoce postavenými Ukrajinci na seznam prioritních cílů, které má za úkol zlikvidovat takzvaná Wagnerova žoldácká skupina. Jak nakonec dopadne prozatím poslední Kličkův boj, teprve odhalí následující dny.