Startuje největší evropská IPO. Automobilka Porsche vstupuje na německou burzu

Na německou akciovou burzu vstupuje automobilka Porsche. Jde o největší evropskou IPO za deset let.

Na německou akciovou burzu vstupuje automobilka Porsche. Jde o největší evropskou IPO za deset let. Zdroj: e15.cz

Německá akciová burza ve Frankfurtu
Polsko vyčlení přes 137 miliard korun na pomoc domácnostem v energetické krizi. Na snímku polský premiér Mateusz Morawiecki.
Britská centrální banka zahájila neomezené nákupy dlouhodobých státních dluhopisů.
Turecký experiment pokračuje. Prezident Erdoğan dál plánuje snižovat úrokové sazby, navzdory více než 80procentní inflaci.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 272. den roku, svátek má Michal, před 84 lety byla dojednána Mnichovská dohoda o odstoupení československého pohraničí neboli Sudet nacistickému Německu.  

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Britská centrální banka zachraňuje padající libru

Bank of England zahájila neomezené nákupy státních dluhopisů. Ve svém středečním prohlášení uvedla, že nakoupí tolik dlouhodobých státních dluhopisů, kolik bude potřeba, aby stabilizovala finanční trhy. Nákupy bondů ukončí 14. října. Zároveň bude odložen prodej státních dluhopisů, který měl začít příští týden. Britská centrální banka tímto krokem reaguje na rekordní propad libry. Ta na začátku týdne spadla na nejnižší hodnotu vůči dolaru za 37 let.  

Polsko bojuje s drahými energiemi

Polská vláda plánuje kompenzovat domácnostem drahé ceny energií. Na jejich podporu vyčlení 26,8 miliardy zlotých, tedy asi 137,2 miliardy korun. Polsko mimo jiné zmrazí ceny energií pro domácnosti na letošní úrovni do určité hranice spotřeby a nabídne slevy za úsporu energie. Chystají se také daňové úlevy či dotace na palivo pro domácnosti. Kabinet premiéra Mateusze Morawieckého současně vydá v letech 2022 až 2024 dalších 17,4 miliardy zlotých na pomoc energeticky náročným podnikům.  

Turecký ekonomický experiment pokračuje

Prezident Turecka Recep Tayyip Erdoğan hodlá nadále pokračovat ve své kontroverzní měnové politice. Přestože inflace v zemi přesáhla osmdesát procent, Erdoğan bude nadále tlačit na tureckou centrální banku, aby snižovala základní úrokovou sazbu. Ta v současné době činí dvanáct procent. Do konce roku by se podle prezidenta mohla dostat pod deset procent.      

Akcie Porsche bude stát 82,5 eura  

Na akciové burze ve Frankfurtu se dnes poprvé začne samostatně obchodovat s cennými papíry Porsche. Jeho mateřská společnost - německý automobilový koncern Volkswagen -  stanovil pro velký zájem finální cenu za jednu akcii automobilky na 82,5 eura. Porsche tak během svého primárního úpisu akcií dosáhne celkového ohodnocení 75 miliard eur, více než 1,8 bilionu korun. Jedná se tak o největší evropskou IPO za deset let.   

Americké i evropské akcie zdražily

Burzy s cennými papíry ve Spojených státech ve středu prudce zpevnily. Přispěly k tomu klesající výnosy vládních dluhopisů. Dařilo se zejména energetickým a telekomunikačním společnostem. Index S&P 500 posílil o 1,97 procenta. Dow Jones se zvýšil o 1,88 procenta a Nasdaq Composite vzrostl o 2,05 procenta. V zisku včera skončily také všechny hlavní trhy v západní Evropě. 

Stane se dnes

  • Výbor pro obranu a bezpečnost slovenského parlamentu se bude zabývat rozhodnutím Česka obnovit kvůli migraci dočasné policejní kontroly na společné hranici. Očekává se vystoupení slovenského ministra vnitra Romana Mikulce.
  • Dolní komora ruského parlamentu, by mohla projednat výsledky referend v Moskvou okupovaných částech Ukrajiny o připojení k Rusku, která Ukrajina a Západ neuznávají.
  • Čtyři přední německé ekonomické instituty mají představit svoji společnou prognózu vývoje německého hospodářství. 
  • Své čtvrtletní hospodářské výsledky oznámí švédský prodejce oděvů H&M nebo polské online tržiště Allegro, majitel tuzemské Mall Group. 
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji inflace v Německu za měsíc září.
  • Washington odhalí konečnou zprávu o vývoji hrubého domácího produktu USA za druhé čtvrtletí.