Státní převrat v Thajsku: Armáda chce prý zemi vrátit k normálu

Thajský voják v Bangkoku

Thajský voják v Bangkoku Zdroj: ctk/AP

Thajská armáda provedla státní převrat. Šéf vojáků to oznámil v televizním přenosu s tím, že ozbrojené síly chtějí obnovit pořádek v zemi a prosadit politické reformy. Vojsko rovněž zakázalo shromažďování většího počtu lidí a zablokovalo televizní vysílání. Účastníci dlouhodobých protestů vyklidili ulice.

Už v úterý vojsko vyhlásilo v Thajsku stanné právo a ve středu svolalo schůzku vůdců znepřátelených politických stran. Jednání, která pokračovala i v průběhu čtvrtka, ale skončila bezvýsledně, uvedla agentura AP.

„S cílem vrátit situaci v zemi k normálu ozbrojené složky převzaly 22. května v 16:30 místního času (11:30 SELČ) moc v zemi,“ prohlásil armádní šéf Prajutch Čan-Oča. Armáda přiměla všechny thajské televizní a rozhlasové stanice zastavit vysílání běžných programů a vysílat jen armádní materiály. Nedostupné je i vysílání jinak běžně přístupných velkých zahraničních stanic BBC či CNN.

Mluvčí vojska v televizním prohlášení oznámil, že dosavadní premiér Niváttumrong Búnsongpajsan a členové jeho kabinetu se mají hlásit v armádním sídle na severu Bangkoku.

Demonstranty armáda vyzvala, aby vyklidili ulice a vrátili se domů, a zakázala všechna politická shromáždění více než pěti lidí. Kdokoli tento zákaz poruší, může být podle armádního mluvčího potrestán minimálně ročním vězením. Podle agentury Reuters brzy po vyhlášení zákazu prakticky všichni provládní demonstranti opustili svůj tábor na západním předměstí Bangkoku. Vojáci tam rozháněli protestující střelbou do vzduchu. Podle AP také tisíce protivládních demonstrantů poprvé za uplynulých šest měsíců pokojně vyklidily svá ležení nedaleko sídla vlády v centru města.

„Žádáme veřejnost, aby nepodléhala panice a aby vedla dál svůj normální život. Úředníci na každém ministerstvu budou dál vykonávat své povinnosti,“ řekl Čan-Oča. Slíbil rovněž, že armáda „poskytne ochranu“ cizincům v Thajsku.

Podle AP se s blížícím se zákazem nočního vycházení, který je v platnosti od 22:00 do 05:00 místního času, vojáci rozmístili v centru Bangkoku a zablokovali důležité dopravní tahy.

Sedm měsíců krize

Thajsko se již sedm měsíců potýká s politickou krizí a v uplynulých měsících protestovaly v ulicích desetitisíce protivládních demonstrantů. Protesty byly převážně poklidné, místy ale přerostly v násilí, které si od listopadu vyžádalo nejméně 28 obětí a 800 zraněných.

Nespokojenci nejprve žádali rezignaci premiérky Jinglak Šinavatrové, ve svých akcích ale pokračovali i poté, co thajský ústavní soud tento měsíc shledal Šinavatrovou vinnou ze zneužití moci a nařídil jí odstoupit z funkce. Hlavní turistická sezona v Thajsku už skončila a české cestovní kanceláře již do země zájezdy nepořádají. Varování českého ministerstva zahraničí se tak týkají zejména individuálních cestujících.

USA omezí spolupráci s thajskou armádou

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dal dnes najevo vážné znepokojení nad situací v zemi a vyzval k „neprodlenému návratu k ústavní, občanské a demokratické vládě a všeobsažném dialogu, který vydláždí cestu k dlouhodobému míru a prosperitě v Thajsku“. Americké ministerstvo obrany oznámilo, že přehodnotí vojenskou pomoc a spolupráci s thajskou stranou. Podle mluvčího Pentagonu Steva Warrena se přehodnocení týká i účasti zhruba 700 amerických námořníků na cvičení v Thajsku.

„Pro tento vojenský převrat neexistuje žádné ospravedlnění,“ uvedl americký ministr zahraničí John Kerry. „Tento čin bude mít negativní dopady na vztahy mezi USA a Thajskem, zejména na naše vztahy s thajskou armádou. Přehodnocujeme svou vojenskou i další pomoc,“ dodal. Vyzval rovněž Thajsko k okamžitému obnovení civilní vlády a demokracie.

EU uvedla, že sleduje vývoj v Thajsku s mimořádnými obavami. „Armáda musí akceptovat a respektovat ústavní autoritu civilní moci jako základní princip demokratické vlády,“ uvedla šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Francouzský prezident François Hollande i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier převrat odsoudili.

Saša Blau: Rozdělené Thajsko