Státy EU stahují své diplomaty z Minsku. Hvězdou předvolební viceprezidentské debaty se stala moucha

Evropské státy stahují své diplomaty z Běloruska. Má být mezi nimi i Česko. V zemi pokračují protesty proti nelegitimně zvolenému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.

Evropské státy stahují své diplomaty z Běloruska. Má být mezi nimi i Česko. V zemi pokračují protesty proti nelegitimně zvolenému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. Zdroj: e15.cz

Bývalý policista Derek Chauvin čelí obvinění z vraždy George Floyda. Včera byl propuštěn z vazby poté, co složil kauci milion dolarů.
Švédská IKEA otevře ještě letos 50 nových obchodů, vůbec nejvíce v dějinách firmy.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

EU odvolává velvyslance z Běloruska

Některé země Evropské unie, například Německo a Lotyšsko, následují příklad Polska a Litvy a stahují své diplomaty z běloruského Minsku. Jedná se o součást tvrdého postupu, který EU zahájila vůči režimu podle ní nelegitimně zvoleného prezidenta Alexandra Lukašenka. Mezi státy, které odvolávají svého velvyslance, je údajně také Česká republika. Tvrdí to agentura Reuters s odvoláním na litevské ministerstvo zahraničí. Český šéf diplomacie Tomáš Petříček však zprávu zatím nepotvrdil. 

Policista, obviněný ze smrti Floyda, propuštěn

Bývalý americký policista Derek Chauvin, který je obviněn ze zodpovědnosti za smrt Afroameričana George Floyda, byl propuštěn z vazby na svobodu. Chauvin složil za své propuštění kauci ve výši jednoho milionu dolarů, to jest přes 23 milionů korun. Policistův nepřiměřený zákrok vůči Floydovi vyvolal na konci letošního května celosvětové protesty proti rasismu a vedl k založení hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Chauvinovi, jenž byl za svůj čin propuštěn od policie, stále hrozí mnohaleté vězení. Před soud se postaví příští rok v březnu.

Z trhů a burz 

Americké akcie rostly, Evropa ztrácela

Burzy ve Spojených státech se po úterním propadu ve středu opět vrátily k strmému růstu. Index S&P 500 vyskočil o 1,74 procenta a Dow Jones posílil o 1,91 procenta. Na devizových trzích lehce oslabil americký dolar. Výrazně se propadla cena ropy. Západoevropské trhy včera mírně oslabily. Výjimkou byl pouze německý DAX. Ten uzavřel obchodování v zisku 0,17 procenta. V Evropě se dařilo zejména těžařským korporacím. Poklesla naopak hodnota některých telekomunikačních společností.

IKEA otevře nové obchody

Švédský nábytkářský gigant IKEA plánuje ještě letos otevřít rekordních padesát nových obchodů. Firma své rozhodnutí vysvětluje zvýšenou poptávkou po jejích produktech. Tržby společnosti sice za prvních osm měsíců letošního roku oproti loňsku poklesly o čtyři procenta na 39,6 miliardy eur, což je více než bilion korun, IKEA však očekává, že její výsledky půjdou ve zbytku roku výrazně nahoru, neboť lidé si během karanténních opatření častěji zvelebují své domovy. Dosavadní propad navíc není tak vysoký, jak majitelé firmy očekávali. Korporace momentálně celosvětově provozuje 445 prodejen.      

Tweet dne

„Moucha přistála na Miku Pencovi.“

V noci na dnešek se odehrála jediná předvolební debata mezi kandidáty na amerického viceprezidenta, demokratkou Kamalou Harrisovou a republikánem Mikem Pencem. Nejvíce pozornosti ovšem na sociálních sítích upoutala moucha, která se v průběhu diskuze usadila na Pencově hlavě. 

Stane se dnes

  • Ázerbájdžánský ministr zahraničí Jejhun Bajramov bude jednat s představiteli Ruska, Francie a Spojených států, předsednických zemí takzvané Minské skupiny Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), o řešení konfliktu jeho země s Arménií v Náhorním Karabachu.
  • V Londýně dnes bude zvolen nový prezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Měla by se jím stát Francouzka Odile Renaudová-Bassová. Dalším kandidátem je polský ministr financí Tadeusz Kościński.
  • Stockholm oznámí jméno nového držitele Nobelovy ceny za literaturu.