Státy EU zatím přestěhovaly jen 500 migrantů, Brusel opět vyzval k plnění kvót

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Evropská komise dnes opět vyzvala členské státy Evropské unie, aby urychlily přijímání uprchlíků a realizovaly tak dohodnutý mechanismus přerozdělení běženců podle kvót. Unijní země se loni dohodly na mimořádném přerozdělení nejprve 40 tisíc a poté dalších 120 tisíc syrských, iráckých a eritrejských žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Ale prozatím jich podle tohoto pravidla bylo přestěhováno z přetíženého jihu EU hlavně na sever unie pouze kolem 500.

Přestože se země EU na přerozdělení dohodly navzdory odporu Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska naposledy loni v září, pouze 15 členských států začalo mechanismus uvádět do praxe.

Děje se tak ale velmi skromně, protože zatím se objevily nabídky místa pro 1081 lidí z Řecka a 966 z Itálie, přičemž vlastní přemístění se týkalo ještě menších počtů: 218 osob z Řecka a 279 z Itálie.

„Nastal čas, aby každý ukázal svou zodpovědnost,“ podotkl eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos, který odeslal ministrům vnitra všech 28 zemí dopis, aby situaci urychleně řešili.

Evropská komise také vyzvala Řecko, aby zlepšila přijímací procedury a podmínky pro ubytování pro žadatele o azyl. Má tím umožnit, aby byli už z této země vraceni migranti, kteří se snaží dostat se do EU kvůli lepšímu živobytí.

Řecko má podle Evropské komise po běžencích prchajících před násilím či perzekucí chtít, aby žádosti o azyl podávali už v této zemi. Tedy aby si nemohli sami vybírat, kam se chtějí dostat. Většina usiluje o přistěhování do Německa.

Evropské státy už asi pět let nemohou vracet běžence do první země vstupu, tedy do Řecka nebo Itálie, pokud se dostanou už na jejich území. Je to kvůli námitkám Evropského soudního dvora a Evropského soudu pro lidská práva, připomněla agentura AFP.