Státy omezily prodej svého majetku

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Prodej státního majetku po celém světě loni prudce klesl. Některé privatizační plány byly odloženy nebo zrušeny kvůli nestabilitě na trzích a politické nejistotě.

Celkové příjmy z privatizace loni klesly na 94,4 miliardy dolarů (1,9 bilionu korun) z rekordních 213,6 miliardy dolarů v roce 2010. Píše o tom list Financial Times s odvoláním na studii KPMG a výzkumného institutu Fondazione Eni Enrico Mattei.

Největší privatizační dohodou byl květnový prodej akcií v americké pojišťovně AIG za 6,1 miliardy dolarů. Podíl státu v pojišťovně klesl na 77 procent z 92 procent. Spojené státy se díky tomu zařadily v loňských příjmech z privatizace majetku na třetí příčku, uvedl FT.

Největší příjmy z prodeje státního majetku měla opět Čína. Z 19 dohod získala 14,2 miliardy dolarů. Následovaly Austrálie, USA, Rusko a Irsko.

Loni byl zrušen nebo odložen prodej majetku za 34,6 miliardy dolarů. Z politických či finančních důvodů odložily plánovaný prodej majetku Itálie, Řecko, Egypt, Turecko a Polsko. Mezi odloženými je i prodej podílu 30 procent ve španělské národní loterijní společnosti Loterías y Apuestas del Estado, který měl být původně největší loňskou privatizací, upozornil list.