Stav Husního Mubaraka je kritický, objevily se zvěsti, že zemřel

Bývalý egyptský prezident Mubarak stráví zbytek života ve vězení.

Bývalý egyptský prezident Mubarak stráví zbytek života ve vězení. Zdroj: profimedia.cz

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak stráví zbytek života ve vězení.
Společně s Mubarakem byl k doživotnímu vězení za podíl na smrti demonstrantů odsouzen i někdejší ministr vnitra Habíb Adlí.
Na vynesení rozsudku čekaly před soudní budovou stovky Egypťanů.
Po oznámení doživotního trestu pro Mubaraka propukli v jásot. Podle záběrů televize Al-Džazíra nadšeně mávali vlajkami a stříleli do vzduchu.
Naopak v soudní síni vypukly po vynesení rozsudku rvačky.
9
Fotogalerie
Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak je v kritickém stavu a průběžně ztrácí a opět nabývá vědomí. Do nemocnice byl převezen před týdnem z věznice, kde si odpykává doživotní trest. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na oficiálního činitele egyptské bezpečnosti, který si nepřál být jmenován.

Do nemocnice přijela Mubarakova manželka Suzanne a jejich dvě snachy poté, co začaly kolovat zvěsti, že bývalý prezident zemřel. Od rána ale Mubaraka trápí nepravidelný srdeční tep a bylo nutné ho připojit na dýchací přístroj. „Zdraví bývalého prezidenta se zhoršuje, ale nyní je ve svém zhoršeném (zdravotním) stavu stabilizovaný,“ dodal činitel. Už v sobotu se objevily zprávy, že mu hrozí infarkt.

Mubarak byl 2. června odsouzen na doživotí kvůli podílu na smrti stovek demonstrantů při protivládním povstání, které prezidentův režim loni v únoru po bezmála 30 letech vlády smetlo. Ten den byl také převezen do věznice Tora v Káhiře.

Jeho zdravotní stav se ale od té doby zhoršil. Svržený vůdce podle výsledků lékařského vyšetření trpí nervovým šokem, těžkou depresí a stoupl mu krevní tlak. Přežívá údajně jen na tekutinách a jogurtech. Při poslední příležitosti, kdy se Mubarak objevil před zraky veřejnosti během vynesení rozsudku, seděl s kamenným výrazem na posteli, na níž byl převezen do soudní síně.

Rozsudek nad Mubarakem vyvolal v Egyptě novou vlnu protestů tisíců lidí, kterým trest doživotí připadal příliš mírný. Mnozí doufali, že Mubarak dostane trest smrti.