Stav zraněných turistů v Gospiči se lepší, míří pro ně speciál

Chorvatsko, nehoda

Chorvatsko, nehoda Zdroj: CTK

Lékaři, kteří se v nemocnici v chorvatském městě Gospić starají o zraněné turisty z havarovaného českého autobusu, u nich v noci na dnešek nemuseli neočekávaně zasahovat. Jejich stav se lepší. Informuje o tom chorvatský zpravodajský portál jutarnji.hr. Ředitelka nemocnice zařízení potvrdila, že 26 lidí s nejlehčími zraněními může dnes odjet.

Zbylých 14 pacientů by lékaři měli propustit do tří dnů, nicméně český konzul ve Splitu Pavel Bednář uvedl, že ti, u nichž to zdravotní stav dovolí, budou moci odletět armádním speciálem do Česka. „My se tam budeme snažit dostat maximální počet pacientů, kteří jsou schopni převozu,“ doplnil Bednář. Podle portálu jutarnji.hr má letadlo do Zadaru dorazit kolem 13. hodiny středoevropského času. Zranění si dnes také budou rozdělovat věci, které zůstaly na místě nehody. Za mnohými z nich přijeli příbuzní.

Jutarnji.hr s odvoláním na jednoho z českých policejních vyšetřovatelů, kteří dorazili do Chorvatska z Brna, napsal, že část poškozených není v dobrém psychickém stavu. „Musíme pochopit, že někteří z nich ztratili přátele, příbuzné nebo dokonce děti,“ řekl vyšetřovatel.

V nemocnici hlavně s tlumočením pomáhal bývalý český policista Luboš Turek, který dřív sloužil v Chorvatsku. Deníku Blesk řekl, že také dával dohromady rodiny, jejichž členové skončili na různých nemocničních odděleních. Šofér autobusu byl podle něho na místě mrtev. Druhý z řidičů v okamžiku nehody spal a vůbec nevěděl, co se stalo. Vyvázl jen s oděrkami a pohmožděninami.

Turistka Milada Braunová, která z nehody vyvázla prakticky bez zranění, pro portál 24sata.hr uvedla, že na místě nehody zastavila řada českých aut a jejich posádky pomáhaly zraněným.

Stále ještě neskončila identifikace osmi obětí nehody, chybí například jejich osobní doklady, proto také neexistuje konečný oficiální seznam. Ostatky jsou v nemocnici ve městě Karlovac a armádní speciál, kterým dnes poletí zranění, je zpět do České republiky převážet nebude, upřesnil Bednář.

Dvě dívky, které byly mezi trojicí nejhůře zraněných, a které se léčí na specializované klinice v metropoli Záhřebu, lékaři v sobotu pozdě večer operovali. Ta, která je ve vážnějším stavu, ale podle jutarnji.hr ještě není při vědomí. Utrpěla mimo jiné těžké poranění hlavy.

Čeští turisté mířili autobusem, kterým cestovalo celkem 51 lidí, na dovolenou na Makarské riviéře. Autobus havaroval v sobotu nad ránem na dálnici A1 ve středním Chorvatsku.