Stávka slovenských učitelů za vyšší platy pokračuje, Fico neustoupí

Vláda Roberta Fica nehodlá požadavkům učitelů vyhovět

Vláda Roberta Fica nehodlá požadavkům učitelů vyhovět Zdroj: ctk

Část slovenských učitelů dnes třetí den pokračovala v časově neomezené stávce za vyšší platy a více peněz do školství. Údaje o počtu zapojených škol do protestní akce se liší, podle ministerstva školství se opět snížil. Levicová vláda premiéra Roberta Fica nehodlá ustoupit nespokojeným učitelům, kteří zahájili protest jen zhruba šest týdnů před parlamentními volbami.

Ministerstvo školství informovalo, že během dneška zůstalo zavřených 137 škol, tedy dvě procenta z celkového počtu. V první den stávky to prý bylo 179 škol. Iniciativa slovenských učitelů naopak uvedla, že uzavřeno je 290 škol a že provoz dalších stovek škol je ochromen.

Po pondělní demonstraci v Bratislavě dnes nespokojení učitelé svolali shromáždění do Levic na jihu Slovenska, kterého se podle medií zúčastnilo několik stovek lidí. Různé formy protestních akcí včetně demonstrací by podle programu měly pokračovat i v dalších dnech.

Do letošní stávky pedagogů se od jejího začátku zapojilo mnohem méně škol než při podobném protestu v roce 2012. Tehdejší akci na rozdíl od nynějšího protestu zorganizovala největší odborová organizace ve slovenském školství, která stávku ale přerušila po třech dnech, aniž dosáhla splnění všech svých požadavků.

Premiér Fico v uplynulých dnech opakovaně prohlásil, že jeho vláda do březnových voleb požadavky učitelů nesplní. Stát by na to musel vyčlenit stovky milionů eur. Předseda vlády také připomněl, že za jeho vlády si učitelé přilepšili. Jejich platy naposledy stouply na začátku letošního roku, a to o čtyři procenta.

Zástupci slovenských pedagogů dlouhodobě upozorňují na to, že slovenské školství potřebuje od státu více peněz a že platy učitelů zaostávají za platy jejich kolegů ve vyspělých zemích. Zejména nízké nástupní platy prý nelákají mladé lidi k profesi učitele.

Po samotných učitelích i vládní Institut finanční politiky zpochybnil tvrzení ministerstva školství, že pedagogové na Slovensku vydělávají v porovnání s průměrnou mzdou v zemi o šestinu více.

Ministerstvo prý použilo špatnou metodiku. Podle statistického úřadu platy zaměstnanců ve slovenském školství v průměru činí 760 eur (20 520 korun) měsíčně, zatímco průměrný plat na Slovensku za první tři čtvrtletí minulého roku dosáhl 859 eur.