Stávka v londýnském metru vyvolala chaos, ráno nejezdily žádné vlaky

Stávka zaměstnanců londýnského metra

Stávka zaměstnanců londýnského metra Zdroj: profimedia.cz

Stávka zaměstnanců londýnského metra
Stávka zaměstnanců londýnského metra
Stávka zaměstnanců londýnského metra
Stávka zaměstnanců londýnského metra
4
Fotogalerie
Stávka pracovníků londýnského metra dnes v ranní dopravní špičce způsobila v britské metropoli zmatek. Statisíce lidí byly nuceny zvolit k přepravě do práce jiný dopravní prostředek. Uzavřeny byly některé stanice.

Zaměstnanci londýnského metra stávkují na protest proti chystanému rušení několika stovek pracovních míst. Členové odborů RMT a TSSA zahájili 48hodinovou stávku v úterý ve 21:00 tamního času (22:00 SEČ).

Do dnešních sedmi hodin ráno nejezdily vůbec žádné vlaky, přestože manažeři a zaměstnanci nesdružení v odborech původně plánovali alespoň omezený provoz na většině linek.

Chaos poté dnes umocnilo to, že londýnský dopravní podnik TfL neaktualizoval seznam uzavřených stanic. Například důležitá stanice Oxford Circus v centru metropole dnes byla otevřena jen na 11 minut. Poté byli cestující vyzváni, aby ji opustili, informovala BBC, podle níž stávka postihla miliony lidí.

Omezený provoz metra by měl dnes a ve čtvrtek skončit okolo jedenácté hodiny večerní, obnovem by měl být vždy až ráno. TfL vyzval cestující, aby využívali alternativní způsoby dopravy včetně chůze. Ta ale nyní v Londýně pro většinu lidí nepřipadá v úvahu, Británie se totiž v posledních dnech potýká se silnými dešti, které narušují i provoz příměstských linek v okolí metropole.

Dopravní podnik chce uzavřít veškeré prodejny lístků a zrušit 950 pracovních míst. TfL opatření zdůvodňuje modernizací a potřebou úspor, které mají činit 50 milionů liber ročně (takřka 1,7 miliardy korun).

Britský premiér David Cameron v úterý na Twitteru napsal, že „hanebná stávka bude znamenat utrpení pro miliony Londýňanů“.