Steinmeier: EU musí sankcemi přimět Rusko k naplnění dohod z Minsku

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier na summitu ministrů zahraničí zemí skupiny G7 v Lübecku

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier na summitu ministrů zahraničí zemí skupiny G7 v Lübecku Zdroj: ctk/ap

Evropská unie musí s protiruskými sankcemi zacházet tak, aby přiměla Moskvu realizovat dohodu z Minsku o příměří na východě Ukrajiny. Prohlásil to německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Umí si proto představit postupné rušení sankcí, pokud by naplnění minské dohody posloužilo. Zatím ale podle něj podmínky pro takový krok nenastaly.

„Naším cílem musí být prosazení dohody z Minsku a stabilizace celé Ukrajiny. Jedním z nástrojů, které slouží tomuto cíli, jsou i sankce. A s nimi musíme zacházet takovým způsobem, aby se naplňování dohody urychlilo,“ řekl Steinmeier. Protiruské sankce v roce 2014 přijaly evropské země a Spojené státy kvůli ruské anexi Krymu a podpoře separatistů na východě Ukrajiny. O prodloužení sankcí bude rozhodovat Evropská unie předtím, než na konci července vyprší.

Steinmeier připustil, že si není jistý, zda EU platnost sankcí prodlouží, protože některé státy se k tomu staví zdrženlivě. Sám ale zatím zrušení sankcí nenavrhuje. „Jedině pokud bychom viděli výrazný pokrok v minském procesu, mohlo by se začít uvažovat o jejich postupném odstraňování. Ale já zatím žádný takový pokrok nevidím,“ řekl.

Výrazný pokrok podle něj není ani nedávné propuštění ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové, která byla vězněná v Rusku. „To je věc, k níž mělo dojít už dávno. Já jen doufám, že to dá novou dynamiku mírovým jednáním mezi Ruskem a Ukrajinou,“ řekl ministr.