Stihne Tencent osud Alibaby? Čínské úřady údajně vyšetřují viceprezidenta firmy

Čínské úřady údajně vyšetřují vysokého manažera společnosti Tencent. Podle expertů je možné, že se Peking chystá po Alibabě postihnout dalšího z čínských technologických gigantů.

Čínské úřady údajně vyšetřují vysokého manažera společnosti Tencent. Podle expertů je možné, že se Peking chystá po Alibabě postihnout dalšího z čínských technologických gigantů. Zdroj: Reuters

Tencent je provozovatelem nejpopulárnější čínské sociální sítě WeChat.
Hlavní akcionář Alibaba Group Jack Ma na podzim rozčílil čínské pohlaváry. Jeho firmy jsou od té doby vyšetřovány antimonopolními orgány.
3
Fotogalerie

Čínské regulační orgány si po nedávném konfliktu se společností Alibaba miliardáře Jacka Ma zřejmě došlápnou i na dalšího z technologických gigantů – nadnárodní korporaci Tencent Holdings. Na aféru upozornil deník The Wall Street Journal. Čínské komunistické úřady podle listu už přes rok vyšetřují viceprezidenta Tencentu Čang Fenga.

„Čína se obecně snaží za Si Ťin-pchingovy éry zvyšovat kontrolu nad soukromými podniky. V posledních letech tak bylo demontováno několik firem a jejich vedení uvězněno a souzeno,“ potvrzuje deníku E15 Filip Jirouš, sinolog a analytik projektu Sinopsis.

Čang je podezřelý, že nelegálně předával data ze sociální sítě WeChat, kterou Tencent provozuje, bývalému náměstkovi čínského ministerstva veřejné bezpečnosti Sun Li-ťünovi. Ten je pro změnu vyšetřován stranickou disciplinární komisí kvůli podezření z korupce. „Což je ale velmi vágní obvinění mnohdy používané proti stranickému disentu a politickým rivalům,“ vysvětluje Jirouš.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!