Stoltenberg a Lavrov nepokročili v obnově dialogu NATO a Ruska

Předseda NATO Jens Stoltenberg

Předseda NATO Jens Stoltenberg Zdroj: ctk/ap

Bez zjevného pokroku hovořili v Mnichově generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov o možnosti obnovení dialogu v Radě NATO-Rusko, která se nesešla od roku 2014. K termínu nebo obsahu případného nového jednání rady se příliš nepřiblížili, konstatovala agentura Reuters.

Aliance v poslední době urychluje největší zvýšení své vojenské přítomnosti ve východní Evropě od konce studené války k odstrašení Ruska. Zároveň s tím se ale snaží s Moskvou hovořit o zlepšení vojenské transparentnosti, aby se předešlo konfliktům.

Nicméně svolání Rady NATO-Rusko se ukazuje jako velmi obtížné vzhledem ke sporům aliance a Ruska v řadě otázek, od podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny Moskvou až po stížnosti Ankary na narušování tureckého vzdušného prostoru ruskými letadly.

„Když začnu zacházet do všech těch detailů, proč jsme dosud nebyli schopni svolat schůzku, tak se obávám, že bych svolání nějaké schůzky učinil ještě obtížnějším,“ konstatoval Stoltenberg na tiskové konferenci uspořádané po rozhovoru, k němuž se sešli s Lavrovem na okraj bezpečnostní konference v bavorské metropoli.

Alianční diplomaté upozorňují, že nedostatek dialogu jen zvyšuje nedůvěru. „My všichni musíme být ochotni diskutovat o obtížných otázkách, o otázkách, v nichž se rozcházíme,“ poznamenal generální tajemník NATO. V této souvislosti dodal, že jakákoli schůzka se bude muset zabývat konfliktem na východě Ukrajiny.

Polarizace názorů na Rusko zabíjí jakýkoli dialog, upozorňují experti