Stoltenberg: Boje na východě Ukrajiny se zmírnily

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zdroj: CTK

Boje na východě Ukrajiny se zmírnily, v oblasti ale stále operují ruští vojáci, kteří podporují separatisty. V rozhovoru pro německý deník Die Welt to uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Jak dodal, humanitární situace v oblasti je ale i nadále znepokojující.

„Zaznamenali jsme, že na východě Ukrajiny jsou stále přítomni příslušníci ruské armády, kteří podporují separatisty,“ uvedl Stoltenberg. „Vypozorovali jsme ale zároveň, že dochází k méně střetům,“ dodal a situaci nazval „mírným zlepšením“. Celkově je ale podle něj situace na východě Ukrajiny stále „nestabilní a velmi složitá“. „Životní podmínky, ve kterých musí žít místní obyvatele, stále zůstávají velmi znepokojující,“ doplnil šéf NATO.

Naopak podle ukrajinské armády množství a intenzita střetů s proruskými separatisty navzdory vyhlášenému příměří roste a o nedělním večeru opět hřměly i těžké zbraně. Za uplynulých 24 hodin čelili vojáci palbě povstalců v 63 případech - a „v nezbytných případech na palbu odpovídali, aby umlčeli nejaktivnější palebná stanoviště teroristů,“ uvedlo pondělní komuniké.

Po několik hodin nepadl ani jediný výstřel

Palba povstalců se podle armády soustředila hlavně na doněcké letiště a jeho okolí, o nový terminál se opět tvrdě válčilo. Povstalci prý do bojů nasadili i minomety, protitankové rakety, děla a raketomety. Zhruba hodinu po půlnoci však palba utichla a „po několik hodin nepadl ani jediný výstřel“. O případných ztrátách se komuniké nezmínilo.

Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna podle odhadu OSN vyžádal více než 4800 mrtvých, více než 10.000 lidí bylo zraněno a 1,2 milionu lidí bylo donuceno prchnout ze svých domovů. V Berlíně se dnes mají sejít ministři zahraničí Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa, aby jednali o přípravě případného summitu vůdců svých zemí v kazašské Astaně.