Stoltenberg: Nemůžeme Rusku zaručit, že se NATO nerozšíří

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zdroj: CTK

Severoatlantická aliance nemůže dávat garance, že se v budoucnu nerozšíří o některou zemi. Prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Reagoval na nedávný ruský požadavek, aby se aliance zaručila, že se Ukrajina nestane její součástí. Třetí země mimo NATO podle něj nesmí mít právo vetovat případné alianční rozšíření.

„Země by měly samy rozhodovat, zda se chtějí stát součástí vojenské aliance jako je NATO, nebo ne,“ poznamenal Stoltenberg. Pokud nějaká země takový zájem projeví, začne podle něj normální vyjednávání, zda dotyčný stát plní alianční standardy a uznává její principy. „Ale to je výlučný vztah mezi NATO a zemí, která o vstup žádá,“ zdůraznil.

Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, v listopadu v rozhovoru pro BBC oznámil, že Moskva chce stoprocentní záruku toho, že o členství Ukrajiny v NATO nikdo neuvažuje. Už tehdy mluvčí aliance reagovala poznámkou, že taková garance není realistická.

Sama představa možnosti dát podobné záruky podle Stoltenberga odporuje základním principům, na nichž bezpečnost aliance stojí. Součástí toho, že stát je nezávislý a suverénní je totiž podle něj také možnost svobodně se rozhodnout, součástí jakých spojeneckých svazků chce daná země být.

Stoltenberg připomněl, že NATO uznává rozhodnutí samotné Ukrajiny. „Ta před několika lety rozhodla, že v žádném bloku být nechce, my to respektujeme. Teď jsem viděl, že nová vláda oznamuje, že tento postoj změní. Pokud se tak stane, budeme to samozřejmě respektovat také,“ podotkl. Až poté, co Kyjev dá zájem o vstup jednoznačně najevo, nastane podle Stoltenberga situace, kdy bude možné se vůbec začít zabývat otázkou, zda Ukrajina plní vše, aby se členem aliance mohla stát.