Strana slovenské premiérky hledá cestu z krize kolem eurovalu

Slovensko

Slovensko

Největší vládní strana, Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS), hledá východisko z krize kolem takzvaného eurovalu. Odbojné Svobodě a Solidaritě (SaS) navrhuje dodatek ke koaliční smlouvě. Výměnou za schválení změn v nynějším záchranném fondu eurozóny jí nabízí možnost blokovat jakoukoli další půjčku konkrétním zemím.

Vládní partneři se mají dodatkem zavázat, že zabezpečí podporu návrhu zákona o specifických státních zárukách. Norma by stanovila, že o všech nových povinnostech Slovenska vyplývajících z eurovalu bude rozhodovat vláda a parlamentní výbor pro finance, rozpočet a měnu.

„Koaliční smlouvou nabízíme, že se vzdáme části významných kompetencí ministra financí, který je nominantem SDKU,“ řekl předseda partaje Mikuláš Dzurinda. „Chceme ukázat dobrou vůli,“ dodal. Připustil ovšem, že nemá od SaS ani dalších partnerů žádný příslib podpory tohoto řešení.

Čtětě také:

Svoboda a Solidarita v poslední době zvýšila napětí v koalici prohlášením, že v parlamentu nepodpoří navýšení garancí a rozšíření pravomocí fondu. „Nikdy nebudeme podporovat nezodpovědnou politiku některých států. Jsme přesvědčeni, že lidi na Slovensku nemůžeme obětovat,“ prohlásil před časem lídr strany Richard Sulík.

Plán SDKU-DS se mu zatím nezdá. Uvedl ovšem, že před dalšími jednáními nezavírá dveře. Je ale ochotný podpořit pouze takové východisko, které nebude stát slovenské daňové poplatníky ani cent.

Nedávno se spekulovalo o tom, že by premiérka a místopředsedkyně SDKU-DS Iveta Radičová mohla spojit hlasování o eurovalu s vyslovením důvěry vládě. Šéfka kabinetu ale nyní tvrdí, že to zatím nemá v plánu. „Je předčasné, abych sahala po takto krajním nástroji, který může vést k politické destabilizaci, ale hlavně, který úplně zabrání tomu, abychom dokončili rozběhnuté změny,“ uvedla Radičová.