Stredoslovenská energetika z rodiny EPH zvedla zisk skoro o pětinu

Elektřina

Elektřina Zdroj: profimedia.cz

Elektřina příští rok zlevní
2
Fotogalerie

Přední dodavatel elektrické energie na Slovensku, společnost Stredoslovenská energetika (SSE), loni zvýšil čistý zisk o 18,8 procenta na 78,01 milionu eur (2,04 miliardy korun). Společnost to uvedla ve své výroční správě. Menšinový podíl a manažerskou kontrolu v SSE má česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH).

Zlepšení hospodaření SSE zdůvodnila změnou organizační struktury, nižšími odpisy a vyššími dividendami od dceřiných společností. Zisk podniku před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) loni naopak meziročně klesl o téměř šestinu na 25,89 milionu eur (676 milionů korun).

SSE se v minulém roce také snížily tržby, a to o 5,3 procenta na 645,93 milionu eur (16,86 miliardy korun).

Podnik uvedl, že v letošním roce se zaměří na udržení pozice v oblasti dodávek elektrické energie a chce zlepšit své postavení v dodávkách zemního plynu.

EPH koupil 49 procent akcií SSE v roce 2013 od francouzské elektrárenské společnosti Electricité de France, která ve slovenském podniku získala menšinový podíl spolu s manažerskou kontrolou v roce 2002.

Skupina EPH loni vstoupila do akcionářské struktury největšího výrobce elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne. Kromě toho v zemi vlastní 49 procent akcií přepravce plynu Eustream, ve kterém má rovněž manažerskou kontrolu.