Střelba v Denveru zvedla prodeje zbraní. Američané 'chtějí šanci'

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: profimedia.cz

Počet lidí kupujících v Coloradu střelné zbraně po krvavém masakru, který se odehrál minulý týden při premiéře filmu Batman ve městě Aurora, podle policie prudce stoupl. Tři dni po střelbě stoupl počet žádostí o legální nákup střelné zbraně oproti předchozímu týdnu o 43 procent.

Při střelbě v kině zahynulo 12 lidí a 58 bylo vážně zraněno. Muž podezřelý ze spáchání masové vraždy poprvé vystoupil před soudem v pondělí. James Holmes čelí podezření, že do plného kinosálu vhodil dva kanistry slzného plynu a poté začal náhodně střílet do lidí. Holmes byl podle žalobců vybaven dvěma pistolemi, puškou a brokovnicí.

Podle informací Coloradského vyšetřujícího úřadu v pátek před střílením požádalo o formální povolení k nákupu zbraně 880 lidí. Další pátek, den po střelbě, už to bylo 1216, v sobotu pak dalších 1243, v součtu 2887 za dva dny. To je nárůst o 43,5 procenta oproti předchozímu víkendu, uvedl úřad. Kolik lidí si skutečně koupilo palnou zbraň, čísla úřadu neukazují, ale i obchodníci se zbraněmi hlásí růst tržeb.

Prodává se „jako o závod“, uvedl majitel obchodu Gunners Den v Arvadě v Coloradu Dick Rutan. „Lidé většinou říkají, že chtějí mít šanci,“ řekl prodejce místnímu deníku Denver Post. „Chtějí mít možnost sebe a své rodiny bránit, když se znovu v kině ocitnou v takové situaci.“

Brandon Baker, kterému patří Rocky Mountain Guns & Ammo pouhých 15 mil od Aurory, říká, že prodeje stouply, stejně jako počet zájemců o střelecký výcvik.

Zaměstnanec v Bakerově obchodě Jake Meyers zájem potvrzuje. Podle něho před ranním otevřením obchodu po střelbě čekalo 20 lidí. „Hodně lidí říká, že si nemysleli, že potřebují zbraň, ale teď změnili názor,“ citoval prodavače Denver Post.

Agentura AP uvedla, že prodej zbraní stoupl také v jiných státech včetně Floridy a Oregonu. Státní úředníci uklidňují, že po každém incidentu, který by mohl vést k zákazu volného prodeje zbraní, prodeje stoupnou. Bylo tomu tak i po zvolení Baracka Obamy americkým prezidentem. Skupina demokratických poslanců i po nynější střelbě znovu požádala o zákaz velkokapacitních zásobníků. Že se ze zákazu zbraní stane volební téma v listopadovém prezidentském klání, se ale nepředpokládá.