Střelce v Dallasu zabil policejní robot. Muž útočil na bílé policisty

šéf dallaské policie David Brown

šéf dallaské policie David Brown Zdroj: ctk/AP

střelba v Dallasu
střelba v Dallasu
střelba v Dallasu
střelba v Dallasu
střelba v Dallasu
11
Fotogalerie
Mrtvý dallaský střelec nespáchal sebevraždu, zabila ho policie, uvedl její šéf David Brown. Zatím není zcela jasné, kolik odstřelovačů se do čtvrtečního útoku zapojilo. Zabitý muž, kterého policie identifikovala jako 25letého Micaha X. Johnsona, ale před smrtí tvrdil, že nepatří k žádné skupině a že útočil sám. Jeho motiv byl zřejmě rasový. Zabíjet chtěl podle svých slov především bílé policisty. Bilance útoku je pět mrtvých policistů a devět raněných osob, z toho dva civilisté.

V několikahodinovém rozhovoru s policejním vyjednavačem střelec mimo jiné uvedl, že je naštvaný kvůli policejnímu násilí vůči příslušníkům černošské komunity v USA, a chce proto zabíjet bělochy, hlavně příslušníky policie.

Po neúspěšném vyjednávání se policie rozhodla muže, který se zabarikádoval v garážích, zneškodnit a vyslala k němu policejního robota s trhavinou, po jejímž výbuchu útočník zahynul. Šéf dallaské policie David Brown tak vyvrátil dosavadní informace, že muž spáchal sebevraždu.

„Neviděli jsme žádné jiné řešení, než použít robota s náloží,“ řekl Brown s tím, že jakýkoli jiný postup by vystavil zasahující policisty nebezpečí.

Přesný počet podezřelých Brown uvést odmítl. Není tak jasné, zda zabitý střelec byl jediným pachatelem, jak sám tvrdil. Zpočátku se hovořilo přinejmenším o dvou odstřelovačích, později média informovala o nejméně jednom útočníkovi. „Najdeme vás a přivedeme k odpovědnosti,“ obrátil se policejní šéf k možným komplicům zabitého střelce.

Americká média s odvoláním na policejní zdroje uvedla identitu útočníka. Johnson žil v oblasti Dallasu, neměl vazby na žádné teroristické hnutí a neměl ani záznam v trestním rejstříku. Podle AP policisté skončili domovní prohlídku v útočníkově bytě, odkud odnesli několik tašek s důkazním materiálem.

V závěru tiskové konference Brown i starosta Dallasu Mike Rawlings vyzvali veřejnost ke spolupráci a k vyjádření podpory policii. „Potřebujeme vaši podporu, abychom vás mohli chránit před těmi, kteří jsou zodpovědní za tyto tragické události,“ uvedl Brown.

Americká armáda uvedla, že Johnson šest let do loňského dubna sloužil v armádě a dosáhl hodnosti vojína první třídy (četař v české armádě), umístěn byl u ženijní brigády v Texasu. Od listopadu 2013 do července 2014 byl nasazen v Afghánistánu.

Dallaský střelec na amatérském videu: