Při masakru v Dallasu zahynulo pět policistů, střelec byl zabit

střelba na policisty v Dallasu

střelba na policisty v Dallasu Zdroj: ctk

střelba v Dallasu
střelba v Dallasu
střelba v Dallasu
střelba v Dallasu
střelba v Dallasu
11
Fotogalerie
Při čtvrtečním masakru v Dallasu zahynulo pět policistů a dalších sedm bylo postřeleno, zraněni byli i dva civilisté. Útočil nejméně jeden odstřelovač, kterého policie nakonec zabila. Motiv byl zřejmě rasistický: vyšetřovatelé útočníka identifikovali jako pětadvacetiletého černocha Micaha Xaviera Johnsona, který vyjednávačům řekl, že jeho cílem jsou bělošští policisté. Policie v souvislosti s útokem zadržela tři lidi, jejich role je ale zatím nejasná.

Střelec byl podle amerického ministra vnitřní bezpečnosti Jeha Johnsona zřejmě jeden. Není známo, že by měl nějakou vazbu na mezinárodní teroristické skupiny, nebo se jimi nechal inspirovat, uvedl také Johnson.

Dallaský policejní šéf David Brown již dříve řekl řekl, že útočník sice prohlašoval, že jedná sám, oficiálně to ale policie nepotvrdila. Policisté centrum města uzavřeli a upozornili lidi, kteří tam pracují, aby dnes zůstali doma.

Bezpečnostní složky pátraly také po nastražených výbušninách, kterými střelec ze svého obklíčení v garážích hrozil, žádné ale nenašly. Nálož nicméně využili policisté, kteří ji pomocí robota dopravili do garáží. Exploze poté střelce usmrtila. Policie v Dallasu tak zřejmě jako první v USA použila robota k usmrcení pachatele. První zprávy médií tvrdily, že se útočník zastřelil, to ale policie popřela.

Americká armáda informovala, že Johnson sloužil šest let u ženijní brigády, z toho půl roku v Afghánistánu. Policie při domovní prohlídce u Johnsona nalezla příslušenství k výrobě bomb, neprůstřelné vesty, munici a také podklady k bojové taktice.

Zatím neznáme všechna fakta, ale útok v Dallasu byl „brutální, chladnokrevně naplánovaný a opovrženíhodný“, řekl americký prezident Barack Obama, který se ve Varšavě účastní summitu NATO. Čin odsoudili i předpokládaní prezidentští kandidáti republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová.

V souvislosti s útokem byli zatčeni dva muži, kteří z místa incidentu odjížděli v autě; jednu ženu policisté zatkli na ulici, uvedla CNN. Podle této stanice jde o nejhorší útok na americké policisty od atentátů z 11. září 2001.

V Dallasu se stejně jako na dalších místech USA ve čtvrtek konaly demonstrace v reakci na zastřelení dvou černochů při policejních kontrolách v minulých dnech. Protest byl poklidný do chvíle, kdy se ozvaly první výstřely. K tomu došlo ve čtvrtek okolo 20:45 místního času (dnes 03:45 SELČ).

Jeden ze svědků, který scénu pozoroval ze svého bytu, řekl CNN, že viděl zabití jednoho policisty. Podle něj se zdálo, že útočník měl akci dobře naplánovanou. „Vypadalo to jako poprava. Postavil se za policistu, který už ležel na zemi, a střelil ho možná třikrát nebo čtyřikrát do zad,“ dodal.

Dallaský střelec na amatérském videu:

Představitelé hnutí Black Lives Matter (Na černých životech záleží), které upozorňuje na případy policejního násilí na černoších, útok na policisty v Dallasu odsoudili. Uvedli, že jim jde o spravedlnost a důstojnost, ne o vraždy policistů.

Federální ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek zahájilo vyšetřování smrti černochů v Minnesotě a v Louisianě, kteří zemřeli při policejních zásazích. V Minnesotě byl několika výstřely při běžné dopravní kontrole ve středu zabit Philand Castile, kterého policisté zastavili kvůli rozbitému světlu jeho vozu. V Louisianě o den dříve zemřel Alton Sterling, jehož policie kontrolovala na základě anonymního oznámení, že má zbraň.

Po masakru v Dallasu dnes policie ohlásila dva případy střelby na policisty ve státě Georgia - jeden na předměstí Atlanty a druhý na jihu ve Valdostě. Informace o zraněných prozatím nejsou. Poté oznámil stát Missouri, že při dopravní kontrole pokutovaný řidič vážně postřelil policistu. Ve čtvrtek ve státě Tennessee, několik hodin před událostí v Dallasu, zastřelil černošský útočník jednoho člověka a další čtyři včetně policisty zranil. Vyšetřovatelům řekl, že byl rozrušený z případů policejní zlovůle proti černochům.

Policie v Clevelandu, kde bude na konci měsíce prezidentský nominační sjezd Republikánské strany, ohlásila, že v souvislosti s Dallasem zpřísňuje bezpečnostní opatření.

Sporné policejní zásahy proti menšinám v USA vyvolávají nevoli
26. února 2012 - Sedmnáctiletého neozbrojeného mladíka Trayvona Martina zastřelil ve floridském Sanfordu hlídač George Zimmerman. Tvrdil, že jednal v sebeobraně. Policisté střelce odmítli zadržet s odůvodněním, že místní zákony netrestají použití střelné zbraně v sebeobraně. Zimmerman byl v červenci 2013 shledán nevinným. Ministerstvo spravedlnosti loni oznámilo, že na jeho činu neshledalo porušení zákona, které by umožňovalo vznést obvinění.

17. července 2014 - Černoch Eric Garner, podezřelý z nelegálního prodeje cigaret, se při zatýkání v New Yorku bránil a byl policisty přitlačen k zemi. Třiačtyřicetiletý otec šesti dětí, který byl obézní, trpěl astmatem a vysokým tlakem, si stěžoval, že nemůže dýchat. Ztratil vědomí a v nemocnici byl prohlášen za mrtvého. Porota se rozhodla za jeho smrt bělošského policistu nestíhat. New York rodině mrtvého vyplatí odškodné 5,9 milionu dolarů (asi 146 milionů Kč).

9. srpna 2014 - Ve Fergusonu ve státě Missouri zastřelil policista šesti ranami neozbrojeného 18letého černocha Michaela Browna, který kradl v obchodě. Událost vyvolala rozsáhlé nepokoje. Bělošský policista Darren Wilson obviněn nebyl, na práci u policie rezignoval. Loni v březnu jej ministerstvo spravedlnosti očistilo od všech podezření.

20. listopadu 2014 - Osmadvacetiletý neozbrojený Akai Gurley byl zastřelen policistou v New Yorku, když scházel se svou přítelkyní po temném schodišti jednoho z domů. Policista Peter Liang zrovna prováděl obhlídku budovy, když jeho zbraň náhle vystřelila. Soud letos uznal Liangovu vinu, hrozí mu až 15 let vězení.

22. listopadu 2014 - V Clevelandu ve státě Ohio zastřelil policejní nováček dvanáctiletého černošského chlapce Tamira Ricea držícího repliku pistole. Předtím hocha, jehož prý považoval za podstatně staršího, třikrát vyzval, aby zvedl ruce a vzdal se. Loni v prosinci velká porota rozhodla, že policisté obviněni nebudou. Cleveland zaplatí rodině poškozeného šest milionů dolarů (144 milionů Kč).

duben 2015 - Při incidentu ve státě Oklahoma strážce pořádku zřejmě omylem použil pistoli místo elektrického paralyzéru, takzvaného taseru. Postřelený černoch Eric Harris, kterého chtěla policie zatknout kvůli tomu, že se tajnému policistovi pokusil nelegálně prodat střelnou zbraň, zranění podlehl. Letos v červnu byl bývalý zástupce šerifa v záloze Robert Bates (74) odsouzen na čtyři roky.

4. dubna 2015 - Bělošský policista Michael Slager zastřelil po běžné dopravní kontrole ve městě North Charleston v Jižní Karolíně neozbrojeného černocha. Padesátiletý Walter Scott, otec čtyř dětí, nereagoval na výzvu k zastavení a chtěl utéci. Policista byl obviněn z vraždy. Scottova rodina se s North Charlestonem dohodla na vyplacení odškodného 6,5 milionu dolarů (156 milionů Kč).

19. dubna 2015 - Na následky zlomeniny krčních obratlů při zatýkání a převozu do vazby zemřel v Baltimore ve státě Maryland černoch Freddie Gray (25). V kauze bylo následně obviněno šest policistů, dva již byli obvinění zproštěni. Úřady města Baltimore se s Greyovou rodinou dohodly na vyrovnání 6,4 milionu dolarů (155 milionů Kč).

2. prosince 2015 - V San Francisku byl zastřelen 26letý černoch Mario Woods. Podle videozáznamů, které pořídili kolemjdoucí lidé, stál Woods zády ke zdi budovy a policisté na něj mířili zbraněmi. Policie tvrdí, že Woods držel nůž a odmítal jej pustit.

6. července 2016 - Za nejasných okolností byl při dopravní kontrole ve Falcon Heights v Minnesotě několika výstřely zastřelen dvaatřicetiletý černoch Philand Castile. O den dříve, 5. července, zemřel v Louisianě Alton Sterling, kterého policie kontrolovala na základě anonymního oznámení, že má u sebe zbraň. V reakci na tyto události se v USA konaly demonstrace proti policejnímu násilí na černoších. Při čtvrteční akci v Dallasu zemřelo při střelbě na policisty pět lidí.