Střelec z Toulouse prý plánoval další vraždy

Policie obklíčila střelce z Tolouse

Policie obklíčila střelce z Tolouse Zdroj: CTK

Policie obklíčila střelce z Tolouse
Policie obklíčila střelce z Tolouse
Policie obklíčila střelce z Tolouse
Čtyři židovské oběti masakru budou pohřbeny v Jeruzalémě
Čtyři židovské oběti masakru budou pohřbeny v Jeruzalémě
6
Fotogalerie
Francouzská policie stále obléhá dům čtyřiadvacetiletého Mohammeda Meraha, podezřelého z nedávné vraždy tří dětí a čtyř dospělých v Toulouse a Montaubanu. Muž se hlásí k teroristické organizaci Al-Káida. Vyšetřovatel Francois Molins uvedl, že Merah plánoval vraždu dalšího vojáka a dvou policistů

V Toulouse na jihozápadě Francie policie od rána obléhá dům, v němž se ukrýval podezřelý Mohammed Merah původem z Alžírska. Během operace zahájené kolem třetí hodiny ráno zaznělo několik výstřelů, tři policisté byli raněni a převezeni do nemocnice. Francouzský ministr vnitra Claude Gueant odmítl dřívější informace, že střelec byl již zatčen.

V rámci vyšetřování vražd byli vzati do předběžné vazby Merahova matka a bratr s přítelkyní, informovala agentura AFP. Tato vazba může v případech podezření z terorismu trvat až čtyři dny.

Merah se již policistům přiznal, že zabil v pondělí před židovskou školou v Toulouse tři děti ve věku tří, šesti a deseti let a jednoho učitele. Pachatel přitom použil stejnou zbraň a stejný skútr jako při útocích v posledních osmi dnech na francouzské výsadkáře v nedalekém Montaubanu a rovněž v Toulose, při nichž byli zabiti tři vojáci. Muž má údajně vazby na radikální islámské kruhy.

Francouzské zpravodajské stanici France 24 krátce před zásahem volal neznámý člověk, který se přihlásil k útokům v Montaubanu i v Toulouse. Za motiv označil zákaz nošení muslimských šátků na veřejnosti a podíl francouzských jednotek na operaci v Afghánistánu. Podle svého prohlášení je ve spojení s teroristickou sítí Al-Káida a jeho činy jsou začátkem rozsáhlé kampaně, uvedla France 24 na svých webových stránkách. Neznámý zároveň uvedl, že existuje videonahrávka střelby, která bude umístěna na internet.

Jeden ze sousedů podezřelého policii sdělil, že muže viděl, jak natíral svůj skútr. Při obou střelbách přitom pachatel oblečený v černém jel na skútru.

Podezřelého alžírského původu obklíčilo v rezidenční čtvrti Croix-Daurade 300 příslušníků speciálních protiteroristických jednotek RAID. Muž vzbudil pozornost policistů údajně již po útocích na vojáky z nedaleké základny. Mimo jiné nedávno pobýval na hranici mezi Pákistánem a Afghánistánem, kde se ukrývají ozbrojenci Al-Káidy. „Hlásí se k Al-Káidě,“ uvedl jeden z policistů zapojený do vyjednávání s podezřelým.

Policii pomohly při odhalení údajného pachatele identifikační údaje počítače, kterého bratr podezřelého použil při komunikaci s vojákem, jenž byl později zavražděn.

Policie obklíčila střelce z TolousePolicie obklíčila střelce z Tolouse | ctk

Podezřelý byl v hledáčku tajných služeb

Zátah byl předem pečlivě připraven. „Podezřelý byl v hledáčku tajných služeb, stejně jako další podobní mladí zastánci svaté islámské války, hned od prvních atentátů (proti vojákům z jednotek sloužících v Afghánistánu). Policie poté přinesla důležitý poznatek, který urychlil vyšetřování,“ citovala AFP zdroj blízký vyšetřování.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí vyhlásil kvůli střelbě šarlatový, tedy nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti. Je to vůbec poprvé, co byl ve Francie takový poplach vyhlášen. Opatření mimo jiné znamená, že se v ulicích mohou pohybovat smíšené hlídky vojáků a policistů a úřady mohou pozastavit provoz škol či hromadné dopravy.

Francie nezažila útok islámských radikálů od vlny pumových atentátů v roce 1995. Možnost dalších útoků ze strany těchto lidí však podle AFP byla v zemi vždy považována za vážnou hrozbu.