Střety v Egyptě pokračují, Bílý dům násilí odsoudil

V Egyptě se stále demonstruje

V Egyptě se stále demonstruje

Bílý dům odsoudil nedávný zákrok proti demonstrantům. Varoval, že použití vojenské síly ohrožuje demokratizaci země. Situaci v Egyptě kritizuje i diplomacie EU. Násilí však neustává. Přiznívci svrženého prezidenta Muhammada Mursího svolali na úterý další manifestaci.

Bílý dům prostřednictvím svého mluvčího Joshe Earnesta odsoudil víkendové střety v Káhiře, při kterých zemřelo 80 lidí. Spojené státy však zatím neplánují zasáhnout, řekl Earnest agentuře Reuters.

Násilnosti v Káhiře kritizovala také šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. Vyzvala egyptské vládce, aby odstoupili od sílící konfrontace s Mursího Muslimským bratrstvem.

Na úterní masové demonstraci chtějí členové bratrstva a jeho stoupenci stejně jako při dřívějších protestech požadovat návrat Mursího do funkce. Armáda ho z ní odvolala 3. července a nahradila ho prozatímním vedením, které má sepsat novou ústavu a připravit volby. Muslimské bratrstvo, za něž byl Mursí zvolen, to označuje za převrat a Mursího považuje stále za legálně zvoleného prezidenta.

V Káhiře se pravidelně scházejí odděleně jak stoupenci bratrstva, tak Mursího odpůrci. Vláda popírá, že policie proti manifestujícím použila ostré střely, ale Muslimské bratrstvo tvrdí, že mezi mrtvými z víkendu jsou hlavně jeho stoupenci a že je zabili policisté.