Strojvůdci Deutsche Bahn budou opět stávkovat. ČD jsou v pozoru

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn Zdroj: ctk/DPA

Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn vyhlásili stávku. Protestní akce potrvá od úterních 21:00 SELČ do středečních 06:00 SELČ, informoval odborový svaz GDL. Strojvůdci žádají zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby. České dráhy ve spolupráci s Deutsche Bahn připravují opatření pro provoz vlaků. "Jakmile dostaneme od dispečerů informace, jakým způsobem budeme dopravu zajišťovat, dáme to na web," řekla mluvčí ČD Kateřina Šubová.

V pondělí ještě před vyhlášením stávky ČD upozornily, že protestní akce německých strojvůdců by zasáhla především trať z Prahy do Berlína a Hamburku.

Vedení Deutsche Bahn (DB) se zatím k vyhlášení stávky nevyjádřilo. Personální ředitel DB Ulrich Weber ale už dříve označil požadavky odborů za nesplnitelné a obvinil svaz GDL, že není ochoten přistoupit na kompromis. Vedení DB minulý týden nabídlo strojvůdcům zvýšení základního platu o dvě procenta.

Stávka má velkou podporu mezi členy GDL. V referendu, které se uskutečnilo minulý týden, pro uspořádání protestu hlasovalo 91 procent strojvůdců zastoupených v odborech. Požadují zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. Nyní se průměrný roční plat německých strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 a 46 tisíci eury (998 tisíc a 1,27 milionu korun). Strojvůdci u DB pracují 39 hodin týdně.