Studie: Každý pátý německý student nemá šanci uspět v zaměstnání

testy na základních školách

testy na základních školách Zdroj: E15

Německé školství zažívá prohru. Ve spolkových zemích sice přibývá absolventů středních škol a na vzdělání může dosáhnout prakticky každý, ale podle Německého institutu pro mezinárodní vzdělávací výzkum (DIPF) až pětina středoškoláků neumí správně číst a pochopit text.

„Patnáct až 20 procent dětí a mladých lidí v Německu neumí správně číst a chápat text, odejdou ze školy a nemají šanci uspět na pracovním trhu,“ uvádí Thomas Rauschenbach, prezident německého institutu pro mládež. Tato skupina se podle jeho slov neustále zvyšuje.

Německý server Spiegelonline píše, že podobná slova spolkový ministr školství slyší jen velice nerad. Problémy mají mladí ve všech spolkových zemích a studie DIPF kritizuje celkový německý vzdělávací systém. Již od předškolních zařízení. Studie DIPF systému vytýká například to, že 4,5 procent dětí odchází ze školek rovnou do zvláštních škol. Jde zejména o děti ze sociálně slabých rodin a děti přistěhovalců. K těm se podle studie německé školství staví velmi chladně.

„Nárůst počtu dětí migrantů bude ve školách mnohem vyšší než dětí německého původu. Ale školství se k nim staví zády,“ uvádí zmocněnec pro věci mládeže Manfred Rauschenbach. Podle něj děti z rodin migrantů nepochopí, jaké jsou v německém vzdělávacím systému možnosti pokud se jim to nepodaří vysvětlit lépe.

Ředitele zprávy školství, Horsta Weishaupta studie DIPF urazila a komentoval jí slovy že se nikdy nepovede vytvořit školní strukturu, která by vyhovovala potřebám všech studentů. Německé státní školství však trápí i odliv schopných žáků na soukromé školy. Například v bývalé NDR se na soukromé střední školy hlásí až desetina všech žáků.