Studie: Vývoj antibiotik by se měl financovat z nového fondu

Léky

Léky Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Velké farmaceutické společnosti by měly poskytnout peníze do nového globálního fondu, který by pomáhal financovat vývoj nových antibiotik. Podle serveru BBC to stojí ve zprávě, kterou vypracoval tým expertů pověřených britskou vládou. Ve světě se teď vyvíjí velmi málo nových antibiotik a podle zprávy hrozí, že současné léky by kvůli šířícím se odolným kmenům bakterií mohly být časem neúčinné.

„Musíme zahájit vývoj léků, abychom zajistili, že svět bude mít potřebné léky k léčbě infekcí a k tomu, aby moderní medicína a chirurgie mohly pokračovat tak, jak je známe,“ stojí ve zprávě, která vznikla pod vedením předního britského ekonoma Jima O'Neilla.

Navrhovaný celosvětový fond by měl sloužit na financování výzkumu zaměřeného na léky a diagnostiku. Za pět let by měl mít k dispozici dvě miliardy dolarů (skoro 50 miliard korun) a peníze do něj by měly poskytnout velké farmaceutické společnosti. Většina prostředků z fondu by pak směřovala univerzitám a malým biotechnologickým společnostem, které se zabývají vývojem nových antibiotik.

O'Neill již dříve upozornil, že mikroorganismy odolné vůči lékům by do roku 2050 mohly usmrtit deset milionů lidí ročně.

Desítky tisíc životů

Takzvaná antimikrobiální rezistence si v Evropě vyžádá odhadem 30 tisíc lidských životů ročně. Mnoho velkých společností se vývojem nových antibiotik ale přestalo zabývat, podle zprávy za tím částečně stojí i nejistota, zda by se finanční prostředky vložené do vývoje nových antibiotik vrátily.

O'Neill, který býval hlavním ekonomem investiční banky Goldman Sachs a kterého nyní čeká vysoký post tajemníka na britském ministerstvu financí, přitom načrtl paralelu mezi bankovní krizí a katastrofální vidinou světa bez účinných antibiotik. Velké farmaceutické firmy by podle něj měly jednat ve vlastním zájmu, protože „pokud to bude časem opravdu hodně špatné, někdo po těchto lidech začne šlapat, stejně jako lidé začali šlapat po finančnictví,“ řekl.