Stykem s prostitutkami se Strauss-Kahn na kuplířství nepodílel, určil soud

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn Zdroj: ctk

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn byl zproštěn obžaloby v případu údajného kuplířství. Z toho byl podezřelý kvůli účasti na večírcích s prostitutkami.

Osvobozující rozsudek vynesl soud ve francouzském Lille. Ten od února posuzoval hlavně to, zda Strauss-Kahn věděl, že sexuální večírky, které se konaly v letech 2008 až 2011 v severní Francii, v Paříži a ve Washingtonu a které organizovali jeho známí podnikatelé, byly sjednávány s pasáky a prostitutkami. Samotná prostituce není ve Francii trestná, ale kuplířství ano.

Strauss-Kahn přiznal, že měl zálibu v podobných bouřlivých večírcích a v sexu s mnoha ženami. Soudu ale řekl, že nevěděl, že přítomné ženy byly prostitutky a že byly placeny. Žádný z předvolaných svědků to nevyvrátil a prokurátor už před vynesením rozsudku připustil, že proti obžalovanému není dost důkazů.

Politikovi hrozilo až desetileté vězení a pokuta 1,5 milionu eur (41 milionů korun)

Čtení rozsudku sledoval Strauss-Kahn s klidem. Předsedající soudce Bernard Lemaire ve zdůvodnění rozsudku znovu poukázal na to, že v procesu nešlo o samotné sexuální praktiky. Ani skutečnost, že byl obviněný šéfem MMF, mu nepřitížila. Strauss-Kahn navíc prostitutkám neplatil.

Šestašedesátiletému levicovému politikovi hrozilo až desetileté vězení a pokuta 1,5 milionu eur (41 milionů korun). V případu bylo společně s někdejším významným francouzským politikem obžalováno z kuplířství dalších 13 lidí. Také oni byli obvinění zproštěni.

Strauss-Kahn musel před čtyřmi lety opustit vlivný post šéfa MMF a ztratil šanci kandidovat na francouzského prezidenta kvůli jinému obvinění, že v jednom newyorském luxusním hotelu sexuálně napadl pokojskou. V této kauze obě strany po více než ročním vyjednávání dosáhly mimosoudní dohody.

Strauss-Kahn se za svou kariéru potýkal s mnoha skandály
Vizitka bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiqua Strausse-Kahna (66), který se podle rozhodnutí soudu nepodílel na kuplířství, když se účastnil večírků s prostitutkami:
V čele MMF stanul tento zkušený ekonom a dlouholetý bývalý francouzský socialistický ministr a reformista 1. listopadu 2007 (pětiletý mandát mu měl skončit na podzim 2012). V květnu 2011 ale musel tento post opustit a ztratil i šanci kandidovat na francouzského prezidenta kvůli obvinění, že v jednom newyorském luxusním hotelu sexuálně napadl pokojskou.
Ve Francii kdysi populární Strauss-Kahn, přezdívaný jako „DSK“, před prezidentskými volbami v roce 2007 podlehl ve vnitrostranickém boji své Socialistické strany (PS) Ségolène Royalové, kterou pak porazil Nicolas Sarkozy.
Do PS vstoupil Strauss-Kahn v polovině 70. let. Prošel řadou stranických funkcí a v roce 1986 byl poprvé zvolen do parlamentu.
Na konci 90. let byl ministrem financí v socialistické vládě, k demisi ho donutil až finanční skandál, ale po očištění soudem se do politiky vrátil.
V roce 2008 se Strauss-Kahn veřejně omluvil za „chybu v úsudku“, které se dopustil milostnou aférkou se svou podřízenou. Popřel však, že by zneužil své pozice. Výkonná rada MMF posléze prohlásila, že její šéf své pozice nezneužil a může dál působit ve funkci.
Strauss-Kahn se narodil 25. dubna 1949 v Neuilly-sur-Seine v židovské sefardsko-aškenázské rodině. Vyrůstal v marockém Agadiru, ale po ničivém zemětřesení v roce 1960 rodina odjela do Monaka.
Na univerzitě v Nanterre vystudoval obchod, politické vědy, ekonomii a právo a poté několik let přednášel a věnoval se vědě.
V letech 1992 až 1993 byl ministrem průmyslu a zahraničního obchodu a v letech 1997 až 1999 ministrem hospodářství, financí a průmyslu.
Po opuštění funkce šéfa MMF se živí přednáškami po celém světě a poradenstvím pro velké firmy. V září 2013 také začal radit srbské vládě a v červenci téhož roku se stal členem dozorčích rad dvou ruských finančních institucí, které kontroluje ropný koncern Rosněfť.
V roce 1991 se Strauss-Kahn potřetí oženil, jeho manželkou se stala známá televizní moderátorka Anne Sinclairová. V březnu 2013 se rozvedli a nyní je jeho partnerkou manažerka Myriam L'Aouffirová. Z předchozích manželství má čtyři děti.
Loni měl premiéru film amerického režiséra Abela Ferrary Welcome to New York (Vítejte v New Yorku), který je inspirován skandálem s pokojskou. Strausse-Kahna si zahrál Gérard Depardieu, jeho manželku ztvárnila Jacqueline Bissetová.
Hlavní kauzy spojené s Strauss-Kahnem:
Aféra s pokojskou
Americká policie vzala DSK 14. května 2011 do vazby kvůli obvinění, že sexuálně napadl pokojskou Nafissatou Diallovou v luxusním manhattanském hotelu. DSK byl zadržen na newyorském letišti Johna Kennedyho, odkud měl odletět do Paříže. Následující den newyorský žalobce obvinil DSK z pokusu o znásilnění, z omezování osobní svobody a ze sexuálně motivovaného trestného činu.
O čtyři dny později DSK rezignoval na funkci šéfa MMF.
Kvůli rozporuplným výrokům pokojské bylo nakonec upuštěno od trestního řízení. Případ se řešil jako občanskoprávní spor a 10. prosince 2012 se obě strany dohodly na urovnání - dle médií se jednalo o vysoké finanční odškodné. DSK strávil týden ve vazební věznici a šest týdnů v domácím vězení.
Strauss-Kahn na oplátku Diallovou zažaloval za pomluvu a žádal odškodné milion dolarů. Připustil, že celý incident byl morálním selháním, ale tvrdil, že šlo o pohlavní styk na základě oboustranného souhlasu.
Údajné kuplířství
V únoru 2012 Strausse-Kahna poslali francouzští vyšetřovatelé do vazby kvůli kuplířské aféře. Ve vazbě strávil dva dny a v v březnu byl v Lille předběžně obviněn z napomáhání kuplířství.
V květnu začal být také vyšetřován pro podezření ze znásilnění, prokuratura toto obvinění počátkem října stáhla.
Soud v aféře údajného kuplířství začal letos v únoru a prokuratura se zabývala zejména tím, zda Strauss-Kahn věděl, že sexuální večírky, které se konaly v roce 2010 a 2011 v severní Francii, v Paříži a ve Washingtonu a které údajně organizovali jeho známí podnikatelé, byly sjednávány s pasáky a prostitutkami.
DSK přiznal, že měl zálibu v bouřlivých večírcích a v sexu s mnoha ženami. Vždy ale tvrdil, že nevěděl, že ženy byly prostitutky a že byly placeny.
Podle aktuálního rozhodnutí soudu se účastí na večírku s prostitutkami na kuplířství nepodílel.

Šéf MMF Strauss-Kahn rezignoval na svoji funkci