Súdánská armáda prý zabila vůdce povstalecké skupiny v Dárfúru

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Súdánské armádní jednotky dnes zabily vůdce hlavní povstalecké skupiny v západosúdánském regionu Dárfúr. Informovala o tom súdánská agentura SUNA s odvoláním na prohlášení súdánské armády. Chalíl Ibráhím stál v čele Hnutí pro spravedlnost a rovnost (JEM), které se na rozdíl od ostatních povstaleckých skupin v Dárfúru nepřipojilo k červencové mírové dohodě s vládou. Vojáci ho zabili v bojích ve státě Severní Kurdufán asi 700 kilometrů západně od metropole Chartúmu.

Podle armády vůdce JEM doprovázela skupina pobočníků, když ho vojáci zabili. Rebelové se stahovali směrem k Jižnímu Súdánu, který v červenci vyhlásil samostatnost na Súdánu.

JEM se podle Reuters ke zprávě o smrti vůdce zatím nevyjádřila. Podle agentury Reuters by jeho úmrtí pro skupinu znamenalo těžkou ránu.

Boje mezi povstalci a vládními jednotkami v regionu Dárfúr trvají od roku 2003. Afričtí povstalci viní převážně arabskou súdánskou vládu z diskriminace a chopili se kvůli tomu zbraní. Konflikt měla ukončit mírová dohoda zprostředkovaná Katarem, kterou súdánská vláda s organizací zastřešující menší povstalecké milice podepsala v červenci. JEM, která je z hlediska ozbrojené síly považována za nejsilnější povstaleckou skupinu v regionu, dohodu podepsat odmítla.

Boje v západosúdánské oblasti podle Reuters v posledních dnech nabraly na intenzitě. V sobotu súdánská armáda oznámila, že dárfúrští povstalci zaútočili na tři místa v Severním Kurdufánu a zabily blíže neupřesněný počet civilistů.

Podle OSN si konflikt v Dárfúru od roku 2003 vyžádal dosud 300 tisíc obětí a 2,7 milionu lidí muselo opustit domovy. Vláda v Chartúmu připouští 10 tisíc obětí konfliktu.