Summit nepomohl: Itálie prodala dluhopisy s rekordním úrokem

Itálie

Itálie

Jeden z prvních testů toho, jak trhy vnímají závěry summitu EU z minulého týdne, byl dnešní prodej italských dluhopisů. A příliš optimismu nepřinesl. Řím prodal pětileté dluhopisy v hodnotě tří miliard eur (77 miliard korun) s úrokem 6,47 procenta a dostal se tak na nejvyšší úroveň od vzniku eurozóny. Na předchozí srovnatelné aukci dosáhly italské bondy úroku 6,29 procenta.

Objem prodeje dosáhl horní hranice cílového rozpětí dvě až tři miliardy eur. Analytička Annalisa Piazzaová ze společnosti Newedge Strategy nicméně uvedla, že poptávka mírně zaostala za očekáváním.

Itálie v poslední době omezila objemy svých dluhopisových aukcí v reakci na tlaky na finančním trhu. Analytici ale upozorňují, že v příštích měsících bude Řím muset naplnit celkové finanční potřeby na příští rok ve výši 440 miliard eur tak jako tak.

„Klíčová bude cena financování v prvním čtvrtletí roku 2012, kdy musí Itálie vydat dluhopisy za 62,5 miliard eur,“ uvedl pro Reuters Michael Leister z WestLB.

Berlín prodal dvouleté dluhopisy s úrokem 0,29 procenta

Dluhopisy dnes prodávala i německá vláda – udala dvouleté bondy za 4,2 miliardy eur. Na této aukci úroky naopak klesly na 0,29 procenta z předchozích 0,39 procenta.

„Nejistota ohledně vývoje dluhové krize zůstává vysoká a trh se proto soustředí hlavně na kvalitu,“ komentovala pro Reuters prohlubující se rozdíl mezi úroky německých a italských dluhopisů Piazzaová.