Summit potvrdil Tuska v čele Evropské rady. Je to diktát Berlína, reagovala polská vláda

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: ctk

Donald Tusk, Bohuslav Sobotka
Evropa obměnila lídry. V čele Evropské komise stanul Jean-Claude Juncker (vlevo), prezidentem se stal Donald Tusk
Donald Tusk
Viceprezident Mike Pence a předseda Evropské rady Donald Tusk,
5
Fotogalerie

Státy Evropské unie dnes na summitu v Bruselu rozhodly, že prodlouží mandát současnému předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi.

Na twitteru to uvedli premiéři Belgie Charles Michel a Lucemburska Xavier Bettel. Proti Tuskově pokračování ve funkci ostře vystupovala polská vláda premiérky Beaty Szydlové.

"Evropská rada rozhodla o zvolení Donalda Tuska předsedou pro další funkční období. Proti bylo jen Polsko," napsal později na twitteru také český premiér Bohuslav Sobotka.

Tuskovi končí současný dvouapůlletý mandát v květnu. Po dnešní volbě bude řídit vrcholné schůzky unie až do listopadu 2019. Valná většina členských zemí včetně Česka si už před summitem přála, aby ve výkonu funkce pokračoval. Proti byla ale polská vláda, která navrhla vlastního kandidáta - europoslance Jacka Saryusze-Wolského.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski následně v rozhovoru se serverem wpolityce.pl označil znovuzvolení Tuska do čela Evropské unie za signál toho, že EU se podřizuje "diktátu Berlína".

Podle předsedy vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského byla porušena pravidla volby vrcholných unijních činitelů a výsledek hlasování ukazuje, že unie je ovládána Německem. 

Polský konzervativní kabinet Tuska tvrdě kritizuje. Premiérka Beata Szydlová tvrdí, že Tusk, který má blízké vztahy s centristickou opozicí, několikrát porušil svůj "evropský mandát", když se zapojil do "vyhrocených" sporů na národní úrovni. V dopise ostatním účastníkům summitu jej dokonce obvinila z pokusu o svržení polské vlády neparlamentní cestou.

Podle Kaczyńského nerespektovali dnes unijní vůdci na summitu v Bruselu pravidlo, že při volbě vrcholných představitelů unie by tito činitelé měli mít podporu své domovské země. Polská opozice Tuskovo zvolení uvítala.