Svědectví Češky v EK: Všude je chaos, nesmíme z budovy

Auto blokuje příjezd na bruselské letiště (22. března)

Auto blokuje příjezd na bruselské letiště (22. března) Zdroj: CTK

Dvojnásobný šok zažili dnes po ránu pracovníci Evropské komise poté, co teroristé zaútočili na bruselském letišti Zaventem a následně v metru. Sotva se začali strachovat o kolegy, kteří se mohli vyskytovat během výbuchů v odbavovací letištní hale, explodovala nálož na stanici metra Maalbeek, která se nachází přímo ve čtvrti evropských institucí. Někteří dorazili do práce v šoku poté, co je z metra evakuovali, popsala ČTK jedna z Češek pracujících v Evropské komisi.

„Krátce po deváté přišel kolega, přijel autem a byl bledý jako stěna. Řekl nám, že se něco stalo na Maalbeeku, což je stanice metra asi sto metrů od naší kanceláře. Tak jsme začali obvolávat kolegy, jestli jsou v pořádku. Poslední holka, která přišla, plakala. Evakuovali je z metra na stanici Schuman, o stanici dřív, a když šla pěšky do práce, tak musela projít kolem Maalbeeku a viděla hodně zraněných a zakrvácených lidí,“ uvedla.

Dopoledne podle ní zaměstnanci Evropské komise byli stěží schopni pracovat. Měli zakázáno vycházet z budov, byl vyhlášen nejvyšší stupeň bezpečnostních opatření. „Je to problém pro kolegy, co mají děti ve školkách a školách, protože některé chtějí zavřít,“ upřesnila.

Informace o aktuálním dění čerpají z belgických médií, průběžně je také informují jejich nadřízení. Až bude povoleno vycházení, dostane se prý domů pěšky, protože bydlí nedaleko. „Metro jo kompletně zavřeno,“ připomněla.

Pozastavila se nad tím, že belgická policie v minulých dnech veřejnost ujišťovala, že je připravena na případnou odvetu islamistů poté, co byl v pátek v Bruselu zadržen jediný přeživší strůjce pařížských atentátů Salah Abdeslam. „Prý se na to připravovali. Momentálně je ale všude totální chaos, vypadává mobilní síť, protože všichni telefonují nebo visí na internetu,“ uvedla česká zaměstnankyně Evropské komise.