Švédové převezli na Sicílii 650 imigrantů, někteří cestu nepřežili

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: ČTK, Reuters, EPA

ilustrační obrázek
ilustrační obrázek
ilustrační obrázek
4
Fotogalerie

Švédská vojenská loď přistála v přístavu sicilské Katánie s dalšími 650 migranty zachráněnými ve Středozemním moři.

Připlula i s devíti těly běženců, sedmi mužů a dvou žen, kteří strastiplnou cestu za vysněným lepším životem v Evropě nepřežili, informovala italská média.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) sdělila, že od pátku je pohřešováno 60 uprchlíků. Ze 140 až 150 lidí plavících se na gumovém člunu, který se potopil, se jich údajně podařilo zachránit pouze osm desítek.

Mluvčí IOM Flavio Di Giacomo s odvoláním na svědectví přeživších řekl, že nafukovací člun se několik hodin po vyplutí od libyjských břehů začal plnit vodou. Lidé, kteří se v něm plavili, pak museli dlouhé hodiny čekat, než je zachránila loď, která plula kolem.

Italské ministerstvo vnitra podle médií horečnatě hledá místa, kde by bylo možné ubytovat tisíce migrantů, kteří v posledních týdnech dorazili na jih země. Úřady počítají, že během letošního roku se do Itálie dostane celkem na 200 tisíc běženců.

Italský premiér Paolo Gentiloni ve čtvrtek v Berlíně vyzval Evropskou unii k naléhavé pomoci jeho zemi při zvládání migrační krize. Podle údajů úřadů v poslední době do země přibývá denně kolem šest tisíc lidí, což systém pro příjem migrantů není s to zvládnout.

Itálie ve středu dala najevo, že uvažuje o nevpouštění lodí dalších zemí a nevládních organizací s migranty na palubě do svých přístavů, pokud jí ostatní členské státy Evropské unie nepomohou a nepřevezmou část žadatelů o azyl.