Švédsko v létě pozastaví hraniční kontroly, personál potřebuje dovolenou

Švédsko zavedlo dočasné hraniční kontroly

Švédsko zavedlo dočasné hraniční kontroly Zdroj: ctk/ap

Švédsko se chystá od 4. července na nejméně dva týdny pozastavit pohraniční kontroly, které zavedlo loni v listopadu ve snaze zastavit proud běženců mířících do země. Informoval o tom list Aftonbladet.

Přerušení pohraničních kontrol se shoduje s obdobím dovolených. „Aby byla policie schopná vykonávat svou práci, tak její personál rovněž potřebuje dovolenou,“ citoval deník šéfa pohraniční policie Patrika Engströma.

„Znamená to, že pokud v létě budeme opět čelit masovému příchodu lidí, budou naši lidé muset pracovat přesčas a my budeme muset podniknout další opatření, jak pohraniční kontroly zajistit,“ dodal. Ty ale podle informací Aftonbladetu nebudou obnoveny dříve než 18. července.

Švédsko, kde loni požádalo o azyl 163 tisíc lidí, čelilo největšímu množství běženců na podzim. Tehdy úřady každý týden registrovaly v průměru 9000 nově příchozích. Po zavedení hraničních kontrol loni v listopadu a jejich zpřísnění od ledna se proud uprchlíků mířících do země značně snížil. V poslední době je to asi 600 až 700 migrantů týdně.