Švédsko vyzývá obce, aby si připravilo plány pro případ války

Švédské CV90

Švédské CV90 Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

Švédsko
Stockholm, Švédsko
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Vladimir Putin
11
Fotogalerie

Švédsko vyzvaly místní samosprávy po celé zemi, aby zintenzivnily pohotovostní plánování pro případ války. Švédsko, které není členem NATO, čelí zvýšenému napětí ve vztazích s Ruskem.

Kraje dostaly pokyn v dopise ze začátku tohoto týdne. "Plánování pro případ války od roku 2000 do značné míry chybělo. Nyní jsou nároky jiné a požadavky budou zpřísněny," vysvětlil vedoucí informačního oddělení úřadu Svante Werger.

Dopis mimo jiné zmiňuje potřebu účasti představitelů měst na armádních cvičeních, zajištění bezpečné komunikace a kontrolu nouzových úkrytů.

Švédsko i jeho sousedy zneklidnila ruská anexe Krymu, konflikt na východní Ukrajině i napětí mezi Ruskem a pobaltskými státy. Švédský ministr obrany Peter Hultqvist minulý měsíc řekl, že bezpečnostní situace se dále zhoršuje.

Letos v září Hultqvist navrhl obnovení všeobecné branné povinnosti, kterou Švédsko zrušilo před šesti lety.

Ve stejné době armáda oficiálně oznámila, že Švédsko trvale rozmístilo vojáky na svém největším a strategicky významném ostrově Gotland v Baltském moři.

Předtím v květnu švédský parlament schválil dohodu, která do této neutrální severské země umožní širší přístup Severoatlantické alianci pro vojenská cvičení nebo pro případ války v regionu.