Světová banka pomáhá za zvláštních okolností Trumpovi

Prezident Světové banky Jim Yong Kim

Prezident Světové banky Jim Yong Kim Zdroj: CTK/AP

Donald Trump byl podle Ivanky tyran.
Ivanka Trump nechyběla v Bílém domě během návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové
Trumpova rodina
4
Fotogalerie

Podivný vztah dcery Donalda Trumpa Ivanky a ředitele Světové banky vyvolává mnoho otázek. 

Administrativě amerického prezidenta Donalda Trumpa se znovu podařilo vyvolat kontroverze. Poslední kauza se týká Trumpova plánu na podporu infrastruktury, v rámci kterého chce Bílý dům rekonstruovat silnice, opravit vodovody a rozšířit infrastrukturu pro internetové připojení. Na projektu, jehož cena má přesáhnout bilion dolarů, se totiž podílí také tým poradců ze Světové banky.

Podle ekonomů se rozhodně nejedná o běžnou praxi - Světová banka se totiž soustředí hlavně na pomoc rozvíjejícím zemím. Za neobvyklým propojením Washingtonu s prezidentem Světové banky Jim Yong Kimem pak stojí Ivanka Trumpová, dcera americké hlavy státu.

Trumpová je v současnosti jednou z hlavních tváří fondu, který si klade za cíl podporu podnikání žen ve světě. Prezidentova dcera se tak v souvislosti s fondem veřejně angažuje, jeho samotný chod má však na starosti právě Světová banka.

Kim s Trumpovou tak dokonce společně fond propagovali například při nedávné návštěvě Saúdské Arábie. Pětatřicetiletá podnikatelka a poradkyně prezidentského úřadu pak dokonce vzájemnou spolupráci vyzdvihla na svém facebookovém profilu.

Podle serveru Financial Times jsou však pohnutky zvláštního partnerství zřejmé. Americký prezident Donald Trump totiž v dubnu uvedl, že zvažuje snížení příspěvku, který Spojené státy Světové bance poskytují.

To by pro finanční instituci mohla být citelná ztráta, Američané mají totiž na jejím chodu největší podíl. Nejmenované zdroje uvnitř banky tak hovoří o tom, že se Kim podobnými přátelskými kroky kryje před finančními potížemi.

„Pro prezidenta banky Kima může být těžké oddělit vztahy týkající se fondu a ty zabývající se podpory Spojených států,“ vyjádřila pochybnosti nad situací Nadia Daarová z organizace Oxfam.