Evropa se musí semknout a spoléhat více na sebe, míní německá média

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Německá média sdílí z velké části přesvědčení kancléřky Angely Merkelové, že se Evropa bude muset spoléhat více sama na sebe. V reakci na neshody s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na summitu sedmi nejvyspělejších ekonomik světa v italské Taormině píší také o tom, že by Evropa měla hledat i jiná spojenectví.

Summitu, který poznamenaly hluboce rozdílné názory na otázky životního prostředí nebo migrace, se dnes na titulních stranách věnují prakticky všechny velké německé listy. "Merkelová už USA nepovažuje za spolehlivé," stojí například v titulku Süddeutsche Zeitung.

Podobně to vidí i Die Welt, který svůj hlavní text nazval: "Spolehnout se na USA - 'ty časy jsouuž do jisté míry pryč'", nebo Frankfurter Allgemeine Zeitung s titulkem "Merkelová: My Evropané musíme vzít svůj osud do svých rukou".

Prakticky stejná slova ve svém komentáři volí list Rhein-Neckar-Zeitung. "Když Američané odmítají hrát vedoucí roli, musí vzít Evropané svůj osud do vlastních rukou - jak Angela Merkelová správně požaduje. Jednoduché to ale každopádně nebude. Protože Evropané nejsou vždy tak jednotní, jak byli na Sicílii v opozici proti Donaldu Trumpovi."

Deník Tagesspiegel vyjadřuje přesvědčení, že by na situaci Evropa, Japonsko a Kanada měly v krátkodobém horizontu reagovat posílením svého angažmá v oblasti migrace a boji proti hladu, například výrazným zvýšením své dosavadní pomoci.

Pro zvýšenou spolupráci této skupiny zemí se vyslovuje list Flensburger Tageblatt. "Jak EU, tak NATO a G7 teď vědí, s kým mají co do činění, a že z Washingtonu se v příštích letech nedá nic očekávat. Evropa a země jako Japonsko, Kanada nebo Čína se sblíží. Trump se mýlí, když simyslí, že se prosadil. Ztratil spojence, dlouholeté přátele a možnost utvořit koalici, která byprospívala také USA," píše deník.

"Evropané se i nadále musí pragmaticky snažit o vyvažování zájmů. Nemohou ale zavírat oči před tím, že v bouřlivém světě 21. století budou muset převzít více zodpovědnosti za svou bezpečnost a svůj blahobyt, než kdy dříve. Přitom se nesmí podceňovat, ale ani přeceňovat. Trumpova Amerika každopádně usiluje o zásadní změnu," míní Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Věci budou o to těžší, že Trump nesleduje jen přesvědčení ostatních, ale má také specificky svoje kritéria úspěchu. Zatímco velká část lidstva jeho výstupy sleduje z nevěřícným zděšením, vrátil se prezident zpátky do USA s přesvědčením, že jeho první zahraniční cesta byl velký úspěch," míní zase Süddeutsche Zeitung.