Světová banka zvýšila odhad růstu rozvíjejících se ekonomik Asie. Varuje před napětím kolem KLDR

Severokorejští vojáci a symboli moci.

Severokorejští vojáci a symboli moci. Zdroj: Reuters

Raketové testy KLDR
Raketové testy KLDR
Vůdce KLDR Kim Čong-un s představiteli armády.
Raketové testy KLDR
KLDR
6
Fotogalerie

Světová banka (SB) především kvůli silnějšímu růstu v Číně zvýšila odhad růstu rozvíjejících se východoasijských ekonomik na letošní rok na 6,4 procenta z dosud očekávaných 6,2 procenta. Varuje před posilováním protekcionismu a zvyšováním napětí kolem Severní Koreje. Z jejího upraveného ročního ekonomického výhledu také vyplývá, že na příští rok banka počítá se zpomalením hospodářského růstu v této části Asie na 6,2 procenta.

Zpráva zahrnuje 15 zemí včetně Číny, Thajska, Vietnamu, Malajsie a Filipín. Celkově vyznívá pozitivně, ale varuje, že rostoucí protekcionismus by mohl ochladit světový obchod. V této souvislosti se zmiňuje o návrzích na úpravy Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA) a o probíhajících rozhovorech o brexitu, tedy vystoupení Británie z Evropské unie.

Podle Světové banky by se geopolitické napětí v asijském regionu mohlo vystupňovat až do ozbrojeného konfliktu. "Eskalace zdejších sporů by mohla mít vážné hospodářské důsledky," cituje ji agentura AP.

Východní Asie má v celosvětovém dodavatelském řetězci klíčovou pozici. Politická krize by mohla vyvolat tlak na směnné kurzy a zvýšit světové úrokové sazby, dodává instituce se sídlem v americkém Washingtonu D.C.