Světoví dolaroví miliardáři ve středu přišli o 725 miliard korun

ilustrační foto, Carlos Slim Helú a Bill Gates

ilustrační foto, Carlos Slim Helú a Bill Gates Zdroj: reuters

Světovým dolarovým miliardářům se ve středu moc nedařilo. Z dvou set nejbohatších lidí světa, které sleduje americká agentura Bloomberg, si zisky připsalo jen 27, větší či menší ztrátu naopak zaznamenalo 166 z nich. Dařilo se hlavně Američanům a Číňanům. Na druhém konci žebříčku skončili kromě Němců a Francouzů hlavně Rusové. Ztráty zaznamenal také jediný český zástupce v seznamu Petr Kellner.

Celková ztráta dvou set sledovaných miliardářů, na jejichž čele stále zůstávají spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates, investor Warren Buffett a mexický telekomunikační magnát Carlos Slim, činila 32,6 miliardy dolarů (725 miliard korun).

Turbulentní vývoj hospodářské situace v Rusku se podepsal také na jmění 15 tamních dolarových miliardářů sledovaných agenturou Bloomberg. O část svých peněz přišli úplně všichni. Celkem si ruská finanční elita odepsala za středu 5,1 miliardy dolarů (113,5 miliardy korun).

Pět Rusů v nejprodělečnější dvacítce miliardářů na světě

Pět Rusů, včetně toho vůbec nejbohatšího, Ališera Usmanova, nebo generálního ředitel Lukoilu Vagita Alekperova, se dokonce dostalo do dnešní dvacítky nejprodělečnějších miliardářů na světě. Vedle nich se zařadili také čtyři Němci a tři Francouzi.

O vůbec nejvíc peněz přišel dnes mexický podnikatel Carlos Slim, v přepočtu je to 60 miliard korun. Štěstí nepřálo ani majoritnímu vlastníkovi společnosti PPF Petru Kellnerovi, podle agentury Bloomberg přišel o 176,4 milionu dolarů (3,9 miliardy korun).

Mrazivý vzkaz z Kremlu? Kurz rublu vykreslil hradčanské panorama