Světoví státníci: odešel velký Evropan

Lidé zapalují svíčky na památku Václava Havla u radnice v Liberci

Lidé zapalují svíčky na památku Václava Havla u radnice v Liberci Zdroj: ctk

Ve Václavu Havlovi dnes odešel průkopník znovusjednocení Evropy, jehož nenásilný odpor dokázal otřást základy sovětského impéria. Těmito a podobnými slovy dnes reagovali světoví politici na smrt bývalého českého prezidenta.

„Havel čelil mnoha protivenstvím, jeho život ale byl prodchnutý nadějí, již definoval jako schopnost usilovat o něco, protože to je dobré, a ne jen protože by to mohlo dobře dopadnout,“ uvedl americký prezident Barack Obama. Podle něj Havel ztělesňoval snahu poloviny Evropy o získání svobody.

Jak prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová, Havel nebude zapomenut. „My Němci se skláníme před Václavem Havlem, který se vždy zasazoval o dobré sousedství v německo-českých vztazích,“ uvedl spolkový prezident Christian Wulff. Připomněl tak exprezidentovu snahu o urovnání vzájemných vztahů Čechů s Němci, která vyvrcholila podpisem dvou smluv nastolujících novou kapitolu v sousedských vztazích.

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl dnes podle agentury DPA Havla označil za „velkého muže, bez něhož by svoboda nebyla možná“. S „velkým smutkem a hlubokým pohnutím“ přijal zprávu o smrti první české hlavy státu francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Podle šéfa švédské diplomacie Carla Bildta byl Havel jedním z největších Evropanů naší doby. „Václav Havel byl a zůstane hrdinou,“ uvedl předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Reakce na Havlovu smrt zatím nedorazila z oficiálních míst v Rusku. Zastoupil je šéf ruské liberální strany Jabloko Grigorij Javlinskij: „Byl to čestný člověk, který se nikdy nikoho nebál a věnoval svůj život osvobození svého národa od totalitního režimu.“

V pondělí začnou všechna jednání Rady EU minutou ticha. Polské předsednictví EU tak chce uctít Havlovu památku.