Světovým centrem hazardu se stává Macao, válcuje i Las Vegas

Macao

Macao Zdroj: Foto Libor Budinsky

Asijské centrum hazardu Macao stále více uniká nevadskému konkurentovi Las Vegas. Gambleři v Macau loni prosázeli za den tolik, co na lasvegaském Stripu za týden.

Příjmy z hazardu v Macau vzrostly o devatenáct procent na 45 miliard dolarů a ještě více upevnily postavení zvláštní správní oblasti Číny jako hlavního města světového hazardu. Experti navíc očekávají, že Macao letos ještě zvýší náskok nad nevadským konkurentem.

Loňské příjmy Las Vegas z hazardu přesáhly šest miliard dolarů, a jsou tak zhruba na pouhé sedmině macajských tržeb. Karen Tangová, analytička Deutsche Bank, očekává, že výnosy v Macao letos vzrostou o dalších dvacet procent. Analytik brokera CLSA Aaron Fischer předpovídá, že tržby kasin v bývalé portugalské kolonii dosáhnou 77 miliard dolarů do roku 2017.

Investoři do akcií macajských kasin si mohli mnout ruce. Akcie firem Melco Crown Entertainment, která je kotována na burze Nasdaq, a v Hongkongu obchodovaných MGM China Holdings a Galaxy Entertainment Group za rok více než zdvojnásobily cenu. Tyto firmy spolu s americkými Las Vegas Sands a Wynn Resorts a hongkongskou SJM Holdings investují miliardy do další expanze ve víře, že dekádu trvající růst hazardního byznysu se v Macao nezadře. Řada analytiků dál doporučuje nakupovat akcie těchto firem. Zatím se ukázaly liché i zvěsti, že na Macao dopadne zpomalení čínské ekonomiky v kombinaci s bojem s korupcí na pevninské Číně.