Švýcaři v referendu odmítli tvrdší pravidla pro vyhošťování cizinců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Volkmar Rudolf - Wikimedia Commons

Švýcaři v referendu odmítli zpřísnění pravidel pro vyhošťování cizinců, kteří spáchali trestný čin. Proti iniciativě se vyslovilo 58,9 procent voličů a odmítla ji i valná většina kantonů. V platnost tak nyní vstoupí mírnější zákon o vyhošťování odsouzených cizinců schválený parlamentem. Voliči rovněž odmítli iniciativu, která chtěla do ústavy zanést definici manželství jako svazku mezi mužem a ženou. Rozšíření silničního Gotthardského tunelu pod Alpami naopak schválili.

Cílem iniciativy vládní Švýcarské lidové strany (SVP) nazvané Za efektivní vyhošťování zahraničních zločinců bylo zpřísnit platná pravidla o vyhošťování cizinců, kteří se dopustili závažných trestných činů. Vyhoštění podle ní mělo následovat automaticky bez posouzení soudem.

Ke schválení této iniciativy byla podle švýcarských zákonů o referendu nutná nejen většina hlasů voličů (Volksmehr), ale i její schválení ve většině z 26 kantonů (Ständemehr). Splněna nakonec nebyla ani jedna z podmínek.

Pro iniciativu se vyslovilo pouze 41,1 procenta voličů a schválena byla jen v tradičně konzervativních středošvýcarských kantonech Uri, Schwyz a Unterwalden, ve východošvýcarském půlkantonu Appenzell Inerrhoden a v italskojazyčném Ticinu.

Ve zbylých 18 kantonech a jednom půlkantonu voliči iniciativu odmítli. Nejvíce propadla v kantonech na západě země jako Basilej-město, Vaud, Ženeva či Neuchâtel, ale více než 60 procent voličů se proti ní vyslovilo například i v kantonu Curych. Volební účast byla s 63 procenty nejvyšší od roku 1992.

Čtyři návrhy

Švýcarští voliči ale nehlasovali jen o cizincích, ale i o třech dalších iniciativách. Rozšíření Gotthardského tunelu o druhý tubus, které je předpokladem pro rozsáhlou opravu tunelu starého 36 let a dlouhého 17 kilometrů, podpořili 57 procenty hlasů. V roce 2030 by měly dopravě sloužit oba tubusy, každý v jednom jízdním směru.

Iniciativu navrhující důchodově zvýhodnit manželské páry a ustanovit definici manželství coby svazku mezi mužem a ženou odmítli voliči jen těsně 50,8 procenty hlasů.

Nesplní se tak přání navrhovatelů, aby švýcarská ústava zmiňovala manželství jako výlučný svazek muže a ženy. Na aktuálním stavu věcí se sice nic nemění, do budoucna ale zůstává otevřená možnost uzákonění manželství osob stejného pohlaví. Ve Švýcarsku mohou homosexuálové uzavírat zatím pouze registrované partnerství.

Poslední iniciativa, o které Švýcaři dnes hlasovali, chtěla zakázat čistě finančním investorům přístup na potravinové burzy. Proti jejímu přijetí se vyslovilo 59,9 procenta hlasujících.

Podle kritiků by se přijetím nové iniciativy bývali obešli soudci, kteří by už nerozhodovali o každém případu individuálně.

Největší diskuze se ale vedla kolem hlasování o cizincích. Zákon o vyhošťování odsouzených cizinců Švýcaři v referendu schválili již v roce 2010. Podle kritiků by se přijetím nové iniciativy bývali obešli soudci, kteří by už nerozhodovali o každém případu individuálně.

Návrh předpokládal automatické deportace cizinců odsouzených za násilné trestné činy ihned poté, co si trest odpykají. Druhou skupinou jsou méně závažné činy, pokud se jich cizinci dopustí podruhé během deseti let. Podle ministra zahraničí Didiera Burkhaltera ale mohlo opatření postihnout například i hospodyni žijící v zemi 30 let, když nepošle včas daňové přiznání.

Odmítnutí iniciativy znamená, že v platnost vejde zákon schválený parlamentem na základě iniciativy z referenda z roku 2010. Podle něj budou na základě soudního rozhodnutí a nikoliv automaticky ze Švýcarska vyhošťováni cizinci, kteří se dopustili trestného činu se sazbou v rozmezí pěti až 15 let.

Jednat se bude o lidi trestané například za zabití, těžké ublížení na zdraví, závažné majetkové trestné činy či daňové podvody, ale i obchodování s lidmi, únos, vzetí rukojmí či žhářství.