Švýcaři zmrazili Ukrajině skoro 400 milionů, které měly sloužit jako záruka za Eurovizi

Ruské úřady zvou vítězku Eurovize na Krym

Ruské úřady zvou vítězku Eurovize na Krym Zdroj: ČTK, Reuters, EPA

Australský zpěvák Isaiah Firebrace v Eurovizi.
Řecká zpěvačka Demy v Eurovizi.
Izraelský zpěvák IMRI v Eurovizi.
Izraelský zpěvák IMRI v Eurovizi.
Řecká zpěvačka Demy v Eurovizi.
8
Fotogalerie

Švýcarsko zmrazilo částku 15 milionů eur (394 milionů korun), kterou složila Ukrajina jako záruku za úspěšné provedení písňové soutěže Eurovize. Soutěž se letos v květnu konala v Kyjevě.

Stanice uvedla, že garance byla určena pro organizátora soutěže Evropskou vysílací unii a po úspěšném uspořádání akce měla být vrácena. Vysílací unie však ukrajinské veřejnoprávní televizní a rozhlasové společnosti NSTU sdělila, že úřad pro vymáhání dluhů v Ženevě složenou částku zmrazil bez sdělení důvodu a iniciátora tohoto opatření.

Letošní soutěž Eurovize vyvolala konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem. Kyjev znemožnil účast ruské zpěvačce, protože navštívila ukrajinský Krym okupovaný od roku 2014 Ruskem, což je sankce uplatňovaná vůči všem, kdo anektovaný poloostrov navštíví bez souhlasu ukrajinských úřadů. Rusko pak kvůli tomu letošní Eurovizi bojkotovalo.

Zda je v pozadí postupu švýcarského úřadu právě tento incident, ale není zřejmé. "Najali jsme si švýcarskou právní firmu, protože potřebujeme zjistit všechny okolnosti té záležitosti a určit, jak byly ty prostředky zmrazeny v souladu se švýcarskými zákony," uvedl podle webu televize její generální ředitel Zurab Alasanija.