Švýcarská Sicpa se uchází o eurozakázku, čelí ale korupčnímu skandálu

Philip Morris,Altria,cigarety,tabák

Philip Morris,Altria,cigarety,tabák

Evropská komise má starosti. Jeden ze zájemců na dodávku systému na sledování pohybu zásilek tabákových výrobků po EU, švýcarská společnost Sicpa, čelí korupčnímu skandálu v Jižní Americe. O kauze, kterou po dvouletém vyšetřování vyústilo v zatýkání vlivných brazilských úředníků, informovala mimo jiné italská a francouzská média.

Dění na druhém břehu Atlantiku vyvolalo otázky v Evropě, protože Sicpa například v Řecku tiskne bankovky a Polsku na ně dodává ochranné prvky, jak píše server Natemat.pl.

Je to více než rok, kdy začala platit evropská tabáková směrnice. Aby se nová pravidla, která tato směrnice zavádí, dala v praxi realizovat, musí Evropská komise ještě také vydat takzvanou prováděcí legislativu – laicky řečeno soubor technických předpisů.

Tyto předpisy mají nicméně velkou váhu, protože často přesně určují konkrétní technologická řešení, jak požadavky daných předpisů splnit. To je přesně případ i implementačních technických předpisů pro výběr již zmíněného systému na sledování pohybu tabákových výrobků.

Omezení černých obchodů

Evropská komise si od tohoto klíčového opatření slibuje rapidní snížení úrovně nelegálního obchodu v zemích osmadvacítky. Nalezení efektivního technologického řešení, které by se od května 2019 používalo na kontrolu původu tabákových výrobků a sledování jejich pohybu do místa určení, představuje nyní absolutní prioritu. Výsledná zakázka se vyšplhá až na stovky milionů eur.

Již zmíněná firma Sicpa se v těchto dnech dostala do hledáčku vyšetřovatelů a sdělovacích prostředků kvůli podezření z korupce. Jak uvádí místní policie, úplatky ve výši kolem 30 milionů eur měly jít do kapsy vysoce postaveným úředníkům v organizacích řízených ministerstvem financí v Brazílii. Jak uvádí hlavní zdroj bruselského dění deník Politico, tito úředníci měli zajistit, že Sicpa vyhraje veřejnou zakázku v hodnotě několika miliard eur na označování nealkoholických nápojů.