Švýcarská UBS by mohla odkoupit vládní podíl v Commerzbank

Šéf UBS Sergio Ermotti

Šéf UBS Sergio Ermotti Zdroj: reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble mluvil s šéfem švýcarské banky UBS o možnosti, že by UBS převzala zbývající vládní podíl v Commerzbank, druhé největší německé bance. Píše o tom dnes německý časopis Focus. Stát vlastní v Commerzbank podíl 17 procent.

List, který neuvedl zdroj svých informací, uvádí, že Schäuble předběžně jednal z Axelem Weberem, který býval šéfem německé centrální banky Bundesbank a nyní je předsedou představenstva UBS. Ministerstvo financí odmítlo potvrdit, zda Schäuble s Weberem o tomto tématu jednal, a ke zprávě se odmítly vyjádřit i obě banky.

Německá vláda musela zachránit Commerzbank v roce 2009 po kolapsu americké Lehman Brothers. Výměnou za 16,4 miliardy eur (425,7 miliardy Kč) získala v bance 25 procent akcií a další kapitál bez hlasovacích práv. Podíl vlády klesl na 17 procent na počátku letošního roku, protože se stát nezúčastnil navýšení kapitálu banky. Commerzbank navýšením kapitálu získala peníze na splacení státní pomoci.

Berlín již v minulosti řekl, že nechce vykázat ze své investice do Commerzbank ztrátu. Podle analytiků, aby k tomu nedošlo, musel by stát prodat jednu akcii banky za více než 30 eur. V pátek akcie banky uzavřely na hodnotě 5,96 eura, napsala agentura Reuters.

Commerzbank je vedoucí bankou v privátním a firemním bankovnictví v Německu. Má více než 60 zastoupení v téměř v 52 zemích a poskytuje služby 15 milionům privátních a jednomu milionu firemních klientů po celém světě. Na českém trhu působí od roku 1992, orientuje se zde především na velké a střední podniky. Od listopadu 2007 působí v tuzemsku také nízkonákladová mBank, která patří do stejné finanční skupiny.