Švýcarsko koupí 22 gripenů, jsou prý levnější než konkurence

Jas-39 Gripen

Jas-39 Gripen

Stockholm a Bern se dohodly na tom, že Švýcarsko si pořídí 22 stíhaček typu Gripen švédského výrobce Saab. Oznámily to dnes ministerstva obrany obou zemí. Stíhačky Gripen používá v posledních letech i česká armáda formou pronájmu a nyní se vyjednávají podmínky jeho případného prodloužení.

Jedná se o rámcovou dohodu, kterou ještě musí projednat a schválit švýcarský parlament. „Byly vyřešeny otázky spojené s cenou, termíny dodání, technickými parametry, s potřebným vybavením strojů, nezbytnou pozemní infrastrukturou a výcvikem,“ řekl švýcarský ministr obrany Ueli Maurer.

Upřesnil, že se jedná o kontrakt ve výši 2,6 miliardy eur (64,7 miliardy korun). Podle jeho názoru jde o dobré dlouhodobé řešení pro švýcarské letectvo. Řekl přitom, že gripeny jsou levnější než konkurenční stroje Eurofighter a Rafale. Další podrobnosti ke smlouvě slíbil sdělit ve středu při návštěvě kasáren v centru Švýcarska.

Šéf jedné ze tří vládních stran FDP dnes uvedl, že jeho poslanci smlouvu v tuto chvíli nepodporují. Podle něj je kolem ní stále mnoho otázek ohledně ceny a technické spolehlivosti strojů. Uvedl, že projekt by mohl být schvalován i v referendu. „Budeme bojovat za dobrý, účinný a finančně životaschopný plán pro stíhačky. Gripeny podle našich současných poznatků nesplňují požadavky, se kterými by uspěly u obyvatel,“ poznamenal předseda strany Philipp Müller.

Rozhodnutí vlády pořídit gripeny vyvolalo nespokojenost mnohých obyvatel, protože si to vyžádá rozpočtové škrty v jiných oblastech, například ve školství.

Čtěte také:

Švédové chtějí dohodu o prodloužení pronájmu gripenů

Bývalý náčelník štábu Picek bude náměstkem na obraně

Česká vláda schválila v roce 2004 pronájem 14 švédských stíhaček Gripen za 19,6 miliardy korun. Ministerstvo obrany jedná od února o prodloužení stávajícího kontraktu. Od švédské strany požaduje výrazné slevy, ale zatím se strany nedohodly. Premiér Petr Nečas v červenci uvedl, že Česko bude jednat o prodloužení pronájmu gripenů se Švédskem do konce listopadu, zároveň ale ke stejnému termínu připraví podklady pro případný tendr.

Gripeny ve švýcarské armádě nahradí zastaralé letouny Northrop F-5 (na snímku).Gripeny ve švýcarské armádě nahradí zastaralé letouny Northrop F-5 (na snímku).|profimedia.czGripeny ve švýcarské armádě nahradí zastaralé letouny Northrop F-5 (na snímku)

„Momentálně si nedovedu představit armádu bez vlastních supersoniků, nicméně si dovedu představit, že to nemusí být gripeny,“ prohlásil tehdy předseda vlády. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) k tomu zdůraznil, že ČR není v situaci, kdy by neměla na výběr, a on na poslední nabídku švédské strany kývnout nemůže.