Švýcarsko prý zadrželo zaměstnance Mossack Fonseca, kvůli krádeži dat

Mossack Fonseca (ilustrační foto)

Mossack Fonseca (ilustrační foto) Zdroj: CTK,

Švýcarská policie zadržela počítačového technika ženevské pobočky advokátní kanceláře Mossack Fonseca, která figuruje v kauze takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers). S odvoláním na zdroj blízký vyšetřování o tom informoval švýcarský list Le Temps. Muž je údajně podezřelý z krádeže množství důvěrných dat. Zda zatčení souvisí přímo s únikem dokumentů o převodech peněz do daňových rájů, jejichž část zveřejnila v dubnu světová média, zatím není jasné.

„Zahájili jsme trestní řízení… na základě oznámení (firmy) Mossack Fonseca,“ řekl agentuře AFP mluvčí ženevské prokuratury Henri Della Casa. Podle agentury Reuters byl muž zatčen už před několika dny. Podle listu Le Temps podezřelý muž odmítl, že by se dopustil jakéhokoli trestného činu. Policie ho prý ale obvinila z krádeže dat, nepovoleného přístupu a porušení důvěry firmy.

Policie prohledala ženevskou pobočku panamské advokátní kanceláře a zabavila její počítače, uvedl Le Temps. Zda zadržení přímo souvisí s nedávným masivním únikem informací o daňových rájích z panamské advokátní firmy, zatím není jasné.

V takzvaných Panamských dokumentech se objevila jména řady politiků, byznysmenů a sportovců. Na Islandu kvůli kauze po vlně demonstrací odstoupil premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson.

Mossack Fonseca se specializuje na zakládání společností v daňových rájích. Firma uvádí, že neporušila žádné zákony, nezničila žádné dokumenty a všechny její operace byly zákonné. Zástupci advokátní kanceláře před časem naznačili, že člověk, který firemní data ukradl, měl všechna přístupová hesla, a nešlo tedy o hackerský útok.

Panamské dokumenty se týkají údajně i 283 Čechů, kteří drží akcie jedné nebo více offshoreových firem.